23948sdkhjf

Den danske model er kommet i skudlinien

Venstre vil begrænse blokaderetten. Socialdemokratiet advarer mod, at det vil have alvorlige konsekvenser
Det skorter ikke på advarsler fra både arbejdsgivere og fagbevægelse mod at gribe direkte eller indirekte ind i den faglige blokade i Vejle.

Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Ulla Tørnæs, har bebudet beslutningsforslag om at begrænse retten til blokader over for virksomheder, der har tegnet overenskomst med en landsdækkende fagforening, rød eller gul, og hun afviser over for Licitationen, at det er et angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel.

- Tværtimod mener jeg, at det er en fare, hvis vi ikke moderniserer den danske model, så den tilpasses nutiden. I 2006 vedtog vi en lovgivning, der sikrer foreningsfrihed i Danmark, men den danske model respekterer ikke den foreningsfrihed. På Vejlegården er formålet med blokaden, at de ansatte skal melde sig ind i en faglig organisation, de selv har fravalgt, forklarer Ulla Tørnæs.

Ikke hensigten

Konsekvenserne for ikke mindst byggebranchen kan måske blive voldsomme, hvis Venstre får deres forslag vedtaget.

En polsk virksomhed kan være tilsluttet en arbejdsgiverforening i Polen og dermed sætte sine byggearbejdere til at arbejde efter polsk overenskomst, selv om det foregår i Danmark. Eller polske arbejdsgivere kan slå sig sammen i en "dansk" arbejdsgiverforening for at indgå "overenskomster" der dumper løn- og arbejdsforhold.

- Det er ikke hensigten med Venstres forslag. Vi vil alene sikre, at det er den enkelte selv, der bestemmer, hvilken faglig organisation, man ønsker at være medlem af, siger Venstres ordfører.

Løses af juristerne

Skulle det give problemer i forhold til EU, går Ulla Tørnæs ud fra, at regeringens jurister "er parate til at være behjælpelige på det tidspunkt, hvor vi kommer til egentlig lovgivning i Folketinget".

- Med henblik på at sikre en afgrænsning og definition af "landsdækkende, faglige organisationer", er jeg helt sikker på, at det kan der findes en løsning på. Man kan altid bruge EU som et "spøgelse" mod at gennemføre noget, slutter Ulla Tørnæs, der ikke vil inddrage EU i forslaget.

Fundamental ændring

Formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S), advarer mod konsekvenserne af Venstres forslag og peger på, at det ikke er den danske model, der trænger til at blive moderniseret, men mere Venstres politik.

- Rører man ved blokaderetten, ændrer man fundamentalt ved det danske arbejdsmarkedssystem. Venstre har valgt at være populistisk og forsøger at lave politisk plat på sagen. Det er vigtigt at holde tungen lige i munden, når det gælder organiseringen af det danske arbejdsmarked. Vi har problemer nok i forvejen med EU, hvor de andre lande ikke forstår, hvordan den danske model er skruet sammen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Han peger i øvrigt på, at der også på byggeriets område er forskellige arbejdsgiverorganisationer, der har overenskomst med 3F:

- Det kan da godt være, at de har en intern konflikt kørende mellem de to organisationer, men i hverdagen giver det ingen problemer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094