23948sdkhjf

Flere unge i byggefagene vælger nu skolepraktik

Flere unge fortsætter deres uddannelse i et af byggefagene i skolepraktik
Mangelen på lærepladser i bygge- og anlægsvirksomheder får flere unge til at vælge skolepraktik - om ikke andet så for en kortere bemærkning.

Antallet af lærlinge i byggefagene, der er i skolepraktik, er steget med 50 procent på tre år. Det viser tal fra Undervisningsministeriets praktikpladsstatistik.

Ved udgangen af august i år var i alt 1.885 unge i skolepraktik i et af byggefagene - herunder også elektrikeruddannelsen. På samme tidspunkt i 2011 var det 1.248 lærlinge.

I august i år var det 12,3 procent af alle, der er i gang med en af bygge- og anlægsbranchens uddannelser, der var i skolepraktik. I august 2011 var det tilsvarende tal 8,1 procent.

- Når der nu på grund af krisen ikke er tilstrækkeligt med praktikpladser ude i virksomhederne, så er det meget positivt, at flere har indset, at skolepraktik kan være et godt og nødvendigt alternativ i en kortere periode. Det er jo meget bedre, end de dropper helt ud af uddannelserne, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Bedre end sit rygte

Hun har bemærket udviklingen med flere i skolepraktik i byggefagene i modsætning til en række andre erhvervsuddannelser, der ikke har held med at tiltrække unge uden praktikplads til skolepraktikken.

- Bygge og anlægsbranchen er sammen med skolerne lykkedes med at forklare, at skolepraktikken er bedre end sit rygte, og at det er muligt at færdiggøre sin uddannelse og få en læreplads i en virksomhed efter en kort periode i skolepraktik. Med skabelsen af praktikcentrene har skolerne uden tvivl også i deres opsøgende arbejde været med til at skabe flere kortere aftaler ude i virksomhederne, og det betyder kortere tid i skolepraktikken. Endelig er der kommet kvote på struktøruddannelsen og kvoten på tømreruddannelsen er øget, så mulighederne for skolepraktik samlet set er blevet bedre, mener Louise Pihl.

Seriøst arbejde

Uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F Steen Boesen er enig i, at branchens og skolernes indsats bærer frugt.

- Der er gjort et seriøst arbejde med at informere om mulighederne i kraft af korte aftaler ved blandt andet de store infrastrukturprojekter. Samtidig har det betydning, at karensperioden er afskaffet, så mange kan gå direkte i skolepraktik efter endt grundforløb.

Han mener, at skolepraktikken kunne være endnu mere populær, hvis aflønningen var anderledes.

- Skolepraktikydelsen er cirka 43 kroner i timen for unge over 18 år, mens lærlinge i praktik allerede første år får omkring 65 kroner i timen. En del kan simpelthen ikke få økonomien til at hænge sammen og tager derfor ufaglært arbejde og søger sideløbende praktikplads. Flere ville derfor vælge skolepraktik, hvis ydelsen, som det har været tilfældet tidligere, var den samme som i virksomhedspraktik, siger Steen Boesen.

Fremgangen for skolepraktik gælder også både elektriker- og vvs-uddannelserne, men underdirektør i Tekniq Tina Voldby mener ikke, at det skyldes at skolepraktikken er blevet mere populær.

- Der gøres en meget stor indsats for, at der er mindst mulig skolepraktik, og skolerne har kæmpe fokus på at få de unge ud i virksomhederne. Når der er sket en stigning er den væsentligste årsag formentlig, at krisen har øget andelen af korte aftaler, og at der ofte er skolepraktikophold mellem de enkelte korte praktikforløb. Samtidig tror jeg, at en del af stigningen skyldes det rent tekniske, at reglerne er ændret, så man står som værende i skolepraktik lige efter grundforløb, hvis man ikke har indgået en uddannelsesaftale, siger Tina Voldby.

Hun oplyser, at færre end 10 unge bliver færdige med deres uddannelse, mens de er i skolepraktik. Ingen af byggeriets uddannelser rammer kvoteloftet for skolepraktik. I alt har netop nu cirka 4.000 unge uden praktikplads fravalgt muligheden for skolepraktik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083