Millionkrav mod stor metro-entreprenør
Krav på næsten syv mio. kroner over for Trevi Group for ikke at overholde overenskomsten
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København har netop præsenteret Trevi Group for et samlet krav på i nærheden af syv mio. kroner for blandt andet underbetaling i forhold til overenskomsten samt manglende indbetalinger til pension, søgnehelligdagsopsparing og feriepenge.
Trevi kan ikke anerkende kravet, og på et såkaldt fællesmøde med deltagelse af Dansk Byggeri, hvor Trevi har været medlem siden april, er det aftalt, at sagerne skal afklares gennem det fagretslige system.
Trevi har siden november sidste år arbejdet som underentreprenør for Cityringens totalentreprenør, det ligeledes italienske konsortium Copenhagen Metro Team (CMT). Trevi udfører de såkaldte indfatningsvægge, vandtætte mure omkring de dybe byggegruber, hvor der skal anlægges kommende metro-stationer.
73 kroner i gennemsnit
Faglig sekretær i BJMF Jesper Weihe siger til Licitationen, at han ikke mindes faglige sager, der har givet anledning til så stort et krav, som det er tilfældet i den konkrete sag.
- Trevi har groft sagt kørt på deres aftaler fra Italien, lige siden de begyndte på Cityringen for 10 måneder siden, og det er uanstændigt, at de endnu ikke har fundet ud af, at de er kommet til Danmark, siger han.
- Når kravet kan blive så enormt i løbet af blot 10 måneder, skyldes det, at der efter vores mening er tale om massive overenskomstbrud, og at det omfatter mange personer. Vi har set lønsedler med en grundløn på helt ned til 64 kroner i timen, og den gennemsnitlige grundløn er på 73 kroner i timen. Omvendt mener Trevi, at når de lægger det hele sammen med blandt andet udstationeringstillæg, så når de op på en overenskomstmæssig dansk løn, men det regnestykke holder ikke efter overenskomsten, mener vi. Det er blandt andet det, en faglig voldgift skal tage stilling til, siger Jesper Weihe.
Samtidig forberedes en sag ved Arbejdsretten for de manglende indbetalinger af pension, feriepenge og søgnehelligdagsbetaling.
- Hidtil har vi ikke kunnet konstatere pensionsindbetaling til en eneste af de italienske medarbejdere, men vi fik under mødet oplyst, at der netop var indbetalt et beløb på omkring en mio. kroner i pensionsbidrag. Det stoler vi naturligvis på, men det undrer os noget, at indbetalingen åbenbart kommer samme dag, som vi har møde. Nu skal vi have dokumentation for indbetalingerne, men det forandrer ikke, at der er gået mange måneder, hvor der ikke er indbetalt og hvor overenskomsten er brudt, siger Jesper Weihe.
Han gør opmærksom på, at BJMFs krav naturligvis reduceres, efterhånden som Trevi retter op og indbetaler til blandt andet PensionDanmark.
Har rettet op
Konsulent i Dansk Byggeri Erling Olsen bekræfter, at Trevi er blevet præsenteret for et enormt krav.
- Man har gjort forsøg på at nå til enighed om et forlig om det, der er sket, så kræfterne kan bruges på det fremadrettede, men det har ikke kunnet lade sig gøre, og så er det helt efter bogen, at uenighederne afklares gennem en faglig voldgift, siger han.
- Vi har fortalt, at konsekvensen ved at være medlem af Dansk Byggeri er, at de er omfattet af og skal efterleve dansk overenskomst. Jeg er sikker på, at Trevi har viljen til at overholde overenskomsten. Der har været lidt begyndervanskeligheder, og dem har vi fået rettet op på. Vi tror, de betaler det de skal efter overenskomsten, men det er vi uenige med 3F om, og det er derfor voldgiften skal fortolke det spørgsmål, siger Erling Olsen.
Det har ikke torsdag været muligt for Licitationen - Byggeriets Dagblad at få en kommentar fra Trevis danske HR-chef Gitte Barfoed.
3F havde rejst krav overfor i alt fire selskaber i Trevi Group.
Parterne er blevet enige om, at det ene datterselskab er beskæftiget med montørarbejde under Dansk Metals overenskomst, og at denne del af sagen derfor videreføres af Dansk Metal.