Vådrumscertificering truet af frafald
Virksomheder melder sig ud af gulvbranchens særlige vådrumscertificering
Begge de certificerede gulvlæggervirksomheder på Lolland-Falster har således besluttet at melde sig ud af ordningen. Det sker i frustration over at blive fravalgt af offentlige bygherrer.
- Når man oplever, at opgaverne går til virksomheder, som står uden for ordningen, så må man spørge sig selv, om ordningen gør en forskel, og svaret er desværre, at det ikke har den ønskede effekt i form af flere ordrer, siger Bo Rasmussen, direktør i Garant Nykøbing Falster.
Hans kollega i Maribo, direktør Henrik Andersen fra Lollands Gardin- og Tæppecenter, er enig.
- Der skal være sund fornuft i måden, vi bruger vores penge, og når vi ikke kan mærke, at vi får noget ud af årligt at bruge omkring 50.000-60.000 kr. på ordningen med det hele, så er det ikke klogt købmandskab at forblive medlem af ordningen, siger han.
Begge udmeldt
De har begge meldt sig ud af GVK (Gulvbranchens Vådrumskontrol) med virkning fra 1. juli i år, selv om de begge er bevidste om, at de dermed er med til at undergrave ordningen.
GVK blev skabt i 1970erne som følge af masser af problemer med badeværelser med vinylgulve. Certificeringsordningen sikrer, at virksomheder og medarbejdere har den nødvendige ekspertise og har gennemgået blandt andet svejsekurser. Arbejdet omfattes samtidig af Byggeriets Kvalitetskontrol.
- GVK burde være et signal til ikke mindst offentlige bygherrer om, at vi kan levere arbejde i høj kvalitet med garanti. Det ville være så nemt for det offentlige kun at indbyde GVK-certificerede og kun vælge GVK-certificerede, men det lader til, at man rent ud sagt er ligeglade og går efter det billigste, siger Bo Rasmussen fra Garant Nykøbing F.
Han understreger, at han fortsat vil følge GVK-anvisninger, og at han ikke vil spare på uddannelsen af sine svende, som fortsat skal have svejsecertifikat.
Bygherrer har nøglen
- I den korte udgave bliver der fra vores side ingen forandring bortset fra, at vi ikke længere er medlem af GVK og dermed ikke kan skilte med det - men det er bygherrerne som nævnt ligeglade med. Skal GVK have en fremtid, skal det nytte at være med, og der har de offentlig bygherrer en nøglerolle. Det skal have konsekvens ikke at bruge en certificeret virksomhed, siger Bo Rasmussen.
Henrik Andersen fra Lollands Gardin- og Tæppecenter er ked af, at GVK-ordningen udhules.
- GVK skulle være kundens garanti for kvalitetsarbejde og vores sikkerhed for, at det er os, der som minimum udfører vådrumsarbejde for det offentlige, men den anden halvdel af den forudsætning er ikke med, og så gider jeg ikke betale til ordningen. Jeg er helt på det rene med, at jeg kan være med til at aflive ordningen, som i bund og grund er en god ide, men jeg kan ikke betale for et medlemskab, jeg ikke får noget ud af, siger han.
Medlemstal halveret
Udmeldelserne ærgrer branchechef Anders Hjorth Jensen fra Dansk Byggeri. Han oplyser, at der inden for de seneste fem år er sket en halvering af antallet af GVK-certificerede gulvlæggerfirmaer. Det skyldes dog også, at en række mindre firmaer er faldet fra, og at nogle af de store firmaer har fået mere volumen, siger han.
- Men det ændrer ikke på en kedelig tendens med tilbagegang. Jeg har fuld forståelse for virksomhedernes frustrationer over, at viljen til at gøre det godt ikke belønnes og afspejles på bundlinjen, siger Anders Hjorth Jensen.
Han mener ikke, at GVK-ordningen er truet i øjeblikket, men erkender, det bliver tilfældet, hvis den negative udvikling fortsætter.
- Derfor skal vi have skabt fornyet opmærksomhed omkring ordningen. Helst så vi en egentlig autorisation på området, men det spor er afprøvet og kan ikke lade sig gøre, da der ikke er sikkerheds- eller sundhedsrisiko forbundet ved arbejdets kvalitative udførelse. Derfor handler det på den ene side om fortsat arbejde for, at de offentlige bygherrer ikke bare skriver kravene om certificering ind i deres vådrumsudbud, men også efterlever egne krav, og på den anden side bedre markedsføring, så kunderne bliver bevidste om, at ordningen gør en forskel. Sagen er jo, at alle taber på det, hvis arbejdet ikke er i orden kvalitetsmæssigt, siger Anders Hjorth Jensen.