23948sdkhjf

Anbefalinger bør gemmes langt væk

Både DA og LO er imod anbefaling fra EU-udvalg om blandt andet, at virksomheder med færre end 250 ansatte så vidt muligt skal fritages for EU-lovgivning
Rapporten bør havne på den bageste hylde i en glemt reol.

Det er LO’s mening om den EU-rapport med anbefaling af administrative lettelser for europæisk erhvervsliv, som blev offentliggjort tirsdag. Et flertal i udvalget, der er opkaldt efter dets formand, den tidligere ministerpræsident i Bayern Edmund Stoiber, anbefaler blandt andet, at virksomheder med færre end 250 ansatte så vidt muligt skal undtages for EU-lovgivning, samt at der skal fjernes en lov, hver gang der vedtages en ny.

Udvalget, der er nedsat af EU-kommissionen, har arbejdet i syv år på en række anbefalinger, der skal mindske de administrative byrder for EU’s virksomheder. I alt foreligger der 12 anbefalinger til kommissionen, de øvrige EU-institutioner og de enkelte landes regeringer.

God inspiration

Undervejs er en række af anbefalingerne lækket og har mødt massiv kritik.

- Nogle af anbefalingerne er så lønmodtagerfjendske, at jeg inderligt håber, at rapporten ender på bageste hylde i en glemt reol, siger LO-sekretær Marie Louise Knuppert.

Det håber Bendt Bendtsen, konservativt medlem af Europa-Parlamentet, imidlertid ikke.

- Det er en god øvelse at prøve at få en regel væk, hver gang man laver en ny. Der er alt for megen regulering af de små og mellemstore virksomheder. Vi ønsker os flere iværksætte, men vi kvæler dem i regler. Derfor er det en god idé at fritage de små virksomheder for regulering, der hvor det er muligt. Så kan vi diskutere om grænsen skal være ved 250 ansatte eller lidt lavere. Jeg mener, rapporten bør give den ny kommission god inspiration til at gøre arbejdet for virksomhederne lettere, siger Bendt Bendtsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Ikke tænkt igennem

Det er hans socialdemokratiske kollega i parlamentet Ole Christensen absolut ikke enig i.

- Man skal naturligvis ikke undervurdere en sådan rapport, men jeg mener ikke, den har gang på jorden. Dens anbefalinger er ude på det liberale overdrev. Den ny kommission får en kommissær med regulering som arbejdsområde, det er socialdemokraten Frans Timmermans, og jeg kan ikke forestille mig, han kan bruge meget i rapporten til noget som helst, siger Ole Christensen, der heller ikke mener, at der i givet fald ville kunne skaffes flertal for forslagene i parlamantet.

Han tager afstand fra tanken om, at små og mellemstore virksomheder, det vil sige virksomheder med færre end 250 medarbejdere, så vidt muligt skal undtages fra EU-lovgivningen.

- Op mod 75 procent af alle europæere, der er privatansatte, arbejder i små og mellemstore virksomheder, og de skal ikke have dårligere forhold end dem, der arbejder alle andre steder. Det er simpelthen ikke tænkt igennem, selv om udvalget har haft syv år til at tænke. Det er den modsatte vej vi skal gå. Folk skal holde længere på arbejdsmarkedet - ikke kortere, siger han.

DA siger også nej

Også Dansk Arbejdsgiverforening (DA) vender sig imod udvalgets anbefalinger.

- Uanset om virksomhederne er små eller store skal der gælde de samme regler. Vi ser gerne, at EU arbejder for, at virksomhederne generelt får færre administrative byrder, men der skal ikke differentieres mellem store og små. Vi tror ikke, at tankerne kan blive virkelighed, fordi mange andre organisationer i Europa deler vores opfattelse, siger Nils Trampe, underdirektør i DA.

LO-sekretær Marie-Louise Knuppert kalder det meningsløst, at alle virksomheder i Europa med under 250 ansatte så vidt muligt skal fritages for EU-lovgivning.

- Det vil betyde, at en meget stor del af Europas virksomheder - og langt størstedelen af de danske virksomheder - undtages EU-regler, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105