Installatører mærker aktivitetsfremgang
Installationsvirksomhederne ansætter nu flere end de fyrer som følge af en beskeden fremgang i aktiviteten. På sigt kan der blive mangel på arbejdskraft
Antallet af installationsvirksomheder, der har ansat nye medarbejdere, steg således i april to procentpoint til 23 procent i forhold til sidste år, mens kun 18 procent af virksomhederne har fyret medarbejdere.
Det fremgår af Tekniqs årlige arbejdskraftsundersøgelse, og økonomisk-statistisk konsulent Klaus Mosekjær Madsen fra Tekniq forklarer udviklingen med stigende aktivitet.
- Vi ser en lille bedring i aktiviteten i branchen, og der har været en lille fremgang i omsætningen i år og i 2011. Det er med til at trække beskæftigelsen en anelse op. Men jeg vil gerne understrege, at der er tale om en beskeden udvikling, siger Klaus Mosekjær Madsen.
Mangel på arbejdskraft
Undersøgelsen kommer samtidig med, at de seneste tal fra BAT-kartellet viser en aktuel ledighedsprocent for el-faget på 4,7 procent og 10,3 procent for medlemmerne af Blik & Rør.
Tekniq konkluderer da også, at installationsvirksomhederne generelt har gunstige forhold, når de skal rekruttere. Men samtidig tegner arbejdskraftsundersøgelsen et billede af, at installatørerne står over for en udfordring med at skaffe arbejdskraft på sigt.
Fem procent af virksomhederne har forgæves søgt efter arbejdskraft; syv procent svarer, at de har opgivet ordrer som følge af mangel på arbejdskraft, og tre procent svarer, at de helt har undladt at søge i forventning om, at det ville være umuligt at finde arbejdskraft.
Klaus Mosekjær Madsen forklarer det med regionale forskelle på virksomhedernes aktivitetsniveau.
- For eksempel er der en kraftig byggeaktivitet i Aarhus-området. Derfor ser vi, at der i enkelte lokalområder allerede nu kan være problemer med at finde de rigtige folk. Det vil kun brede sig, efterhånden som flere byggerier går i gang. I forhold til sygehuse og også generelt set gælder det, at installationsbranchen har et behov for fagligt stærk arbejdskraft, hvor der er rift om de personer, der har en specialiseret viden inden for for eksempel energioptimering samt styring og automation, siger Klaus Mosekjær Madsen.
Samtidig vurderer 16 procent af virksomhederne, at det vil blive sværere at rekruttere arbejdskraft indenfor de kommende to år.
Flere praktikpladser
Unge praktikpladssøgende skal dog ikke gøre sig håb om, at de aktuelle tal får virksomhederne til at oprette flere praktikpladser for at afbøde en fremtidig mangel på arbejdskraft, påpeger Tekniq.
I april måned stod 420 el-lærlinge uden praktikplads, mens 140 vvs-lærlinge manglede en praktikplads.
- I en situation, hvor det trods alt er svært for virksomhederne at forudse fremtiden holder man igen med lærlingeansættelserne. Det handler om at få gang i aktiviteten, men vi har da forventninger om at der bliver ansat flere lærlinge i de kommende år, siger Klaus Mosekjær Madsen.
Samtidig handler det om at få efteruddannet virksomhedernes ansatte, så de kan klare fremtidens mange opgaver inden for ikke mindst energioptimering, ventilation samt styring og automation.