Vi er meget hurtigere end statistikkerne!
Selvfølgelig er vi hurtige, for vi har da en stor interesse i at skabe aktivitet, vækst og beskæftigelse i vore kommuner.
Dansk Byggeri kan helt sikkert fremvise enkelte eksempler på, at en ansøgning har taget urimelig lang tid i en eller anden kommune.
Der begås fejl alle steder, og hvis I støder på et sådant tilfælde, så tag fat i den pågældende kommune og konfronter dem med jeres kritik.
Det vil være konstruktivt.
De fleste kommuner har imidlertid en hurtig sagsbehandling. I Brøndby tager det i gennemsnit 16 kalenderdage, hvis ellers ansøgningsmaterialet er fyldestgørende. Kan I ikke være tilfredse med det?
Vi har fælles interesse i korte sagsbehandlingstider.
Kommunerne og Dansk Byggeri har en fælles interesse i, at ansøgninger om byggetilladelser behandles hurtigst muligt. Kommunerne bruger meget tid og mange penge på at gøre sig "lækre" og attraktive for borgere og virksomheder, så de vælger lige netop deres kommune til at bosætte sig i eller etablere virksomhed.
Det vil derfor være fuldkommen tåbeligt at skræmme de selvsamme borgere og virksomheder væk ved at have meget lange behandlingstider for byggetilladelser.
Kommunerne bruger også megen tid og mange penge på at fremme beskæftigelsen i kommunen. Så hvorfor skulle vi bremse eller forsinke byggeaktiviteter, der giver god beskæftigelse, ved at smøle med byggetilladelserne?
Dansk Byggeri har studeret statistikkerne fra Erhvervs- & Byggestyrelsen for sagsbehandlingstiden for byggeansøgninger i landets kommuner. Statistikkerne giver imidlertid ikke reel information.
I en af de seneste statistikker lå Brøndby Kommune på en kedelig næstsidsteplads med en gennemsnitlig behandlingstid på over 100 dage!
Reelt er vi i gennemsnit 16 kalenderdage om at udstede en byggetilladelse! Det er jeg sikker på, at Dansk Byggeri også finder er en tilfredsstillende sagsbehandlingstid.
Hvorfor viser statistikken så noget andet?
Fordi de 16 dages sagsbehandlingstid gælder byggesager, hvor ansøger har medsendt alle relevante informationer, og hvor der ikke er behov for at give dispensation fra lokalplaner eller lignende.
Det, der kan forlænge sagsbehandlingstiden ved en byggesag er primært følgende:
Ansøger har ikke medsendt relevant materiale. Vi screener alle ansøgninger, når vi modtager dem, og kan derfor hurtigt rette henvendelse til ansøger og bede om manglende oplysninger.
Ansøger søger om noget, der ikke umiddelbart er tilladt i henhold til gældende lokalplan eller lignende. Kommunen skal derfor gennemføre en høring hos naboerne for at tjekke, om de har indsigelser. Endvidere skal sådanne sager ofte forelægges kommunens Teknik & Miljøudvalg, der skal tage stilling til, om der kan gives dispensation. Denne procedure forlænger naturligvis den samlede sagsbehandlingstid til cirka to-tre måneder.
Ansøger sætter sit projekt på standby. Så kan byggesagen stå åben i måneder ja år. I Brøndby har vi sager, der har stået åbne siden 2006. Det tæller alt sammen med i statistikkens opgørelse af sagsbehandlingstider.
Statistikken siger således ikke ret meget om, hvor hurtig den enkelte kommune reelt er til at sagsbehandle. Jeg vil derfor kraftigt opfordre Dansk Byggeri og andre til ikke at slå kommunerne oven i hovedet med Erhvervs- & Byggestyrelsens intetsigende statistikker.
Som sagt vi har en fælles interesse i at gøre den kommunale sagsbehandling så hurtig og effektiv som muligt. Hvis I har konkrete bud på, hvordan vi kan gøre tingene bedre og mere enkelt, så hører vi det gerne.