Find ja-hatten frem og lad os stå sammen!
Men jeg håber virkelig, at man vil vende skråen en ekstra gang og tænke over, hvad formålet med aftalen er, og hvad virksomhederne reelt bliver bedt om.
Det vigtigste er, at virksomhederne slår deres ledige stillinger op på jobnet.dk. Dermed får de langtidsledige, a-kasserne og jobcentre øje på de muligheder for beskæftigelse, der ellers kun bliver kendt i virksomhedens netværkskreds. Og det er jo forudsætningen for, at de langtidsledige har muligheden for at kunne søge netop de ledige job, som de er kvalificerede til.
Ingen beder virksomhederne om at ansætte en langtidsledig, hvis der er en anden ansøger, som er bedre kvalificeret til den ledige stilling.
Men efter tabet af op imod 200.000 arbejdspladser oven på finanskrisen er alle da forhåbentlig klar over, at utrolig mange af de godt 160.000 ledige har særdeles gode kvalifikationer og blot er ofre for spekulationskrisen og en dramatisk økonomisk nedtur.
På samme måde har byggebranchen været ramt af den økonomiske nedtur. Og her har branchen og de toneangivende virksomheder ikke undladt at bede det øvrige samfund om en håndsrækning gennem fremrykning og udbygning af offentlige investeringer i anlægs- og byggeprojekter.
Der skal over de næste 10 år investeres op mod 200 mia. kroner i større og mindre infrastrukturopgaver rundt om i Danmark. Både for at holde hånden under beskæftigelsen, give branchens virksomheder opgaver i en svær tid og sikre en løbende opgradering af samfundet.
Derfor virker det mildt sagt noget besynderligt, at man i byggebranchen ikke har en god forståelse for de samfundsmæssige hensyn, man uden større besvær kan hjælpe til med.
Naturligvis skal mulige jobåbninger matche de langtidslediges kvalifikationer. Og her er regeringen også parat til at tilbyde de ledige relevant efteruddannelse og opkvalificering, så vi kan forebygge de svære menneskelige historier, hvor særdeles engagerede og arbejdsduelige kolleger ryger ud af arbejdsmarkedet, fordi de uforskyldt blev smidt af jobkarrusellen på et uheldigt tidspunkt.
En del virksomheder og arbejdsgiverforeninger har de senere år gang på gang krævet efterlønnen afskaffet, dagpengereglerne strammet og arbejdsudbuddet øget. Nu har man fået sin vilje til overflod og arbejdsudbuddet er så stort, og væksten så beskeden, at mange, mange tusinde mennesker risikerer at miste fodfæstet på arbejdsmarkedet og ryge ud i en alvorlig social nedtur.
Derfor håber jeg inderligt, at også byggebranchens virksomheder vil gøre en stor indsats for, at jobmulighederne bliver offentlige. Så kan alle langtidsledige, der er kvalificerede bud på en ny medarbejder, få chancen for at byde ind.
Danske håndværkere og bygningsarbejdere er meget mobile, og mon ikke ledige tømrere, murere, jord- og betonarbejdere, struktører og maskinførere med svendebreve, efteruddannelse og faglige kvalifikationer fra et langt liv i byggebranchen kan matche en god del af de jobåbninger, der kommer, når de forhåbentlig lægges ud på jobnet.dk som en del af akutjob-pakken.
Så min opfordring er: Vis nu, at vi kan stå sammen om at løse en alvorlig, samfundsmæssig udfordring.
Det vil ikke bare være til gavn for de langtidsledige, men også til gavn for Danmark.
Derfor håber jeg inderligt, at også byggebranchens virksomheder vil gøre en stor indsats for, at jobmulighederne bliver offentlige."