23948sdkhjf

Byggeriet mangler konkurrence

Regeringen vil slække kravene om autorisation og hævder, at det kan gøres uden at svække sikkerheden
Der skal være langt mere konkurrence i bygge- og anlægsbranchen.

Det mener regeringen, der under titlen "Styrket konkurrence til gavn for Danmark" præsenterer sit politiske udspil til øget konkurrence på det danske marked - et udspil der blandt andet sætter fokus på manglende konkurrence i bygge- og anlægssektoren.

Blandt forslagene fra regeringen er en "modernisering af autorisationsordninger i el, vvs og kloak":

- Regeringen ønsker at modernisere autorisationsordningerne, så der opstår nye markeder, øget konkurrence og færre administrative byrder for virksomhederne, uden at der bliver gået på kompromis med sikkerheden, lyder det i udspillet.

På el-installationsområdet vil regeringen blandt andet give mulighed for at "udføre el-arbejde som kompetent virksomhed", så en virksomhed, uden at have en fuld autorisation, kan udføre arbejde på en afgrænset del af en el-installation såsom service på et mindre vedvarende energianlæg.

Lemper krav

Et andet forslag er at lempe uddannelses- og praksiskravene, så eksempelvis en maskinmester, der hidtil har været nødt til at arbejde et år hos en autoriseret el-installatør, får mulighed for at videreuddanne sig gennem et seks ugers kursus og dermed hurtigere blive i stand til at agere på el-installationsområdet.

Adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq advarer over for Licitationen mod konsekvensene ved at slække autorisationskravene.

- Vi er altid villige til en diskussion om, hvordan autorisationsordninger kan være tidsvarende og moderne. Men jeg vil gerne aflive den forstilling, at der er modsætning mellem autorisation og konkurrence. Der er omkring 5.000 autoriserede virksomheder på installationsområdet, og det betyder en hård og effektiv konkurrence, hvad alle i branchen kan bevidne, herunder regnskabsresultaterne. Dem, der høster gevinsterne ved autorisationer, er forbrugerne, som får mere sikkerhed, end det ville være tilfældet uden autorisationssystem. Det er også formålet med autorisation, siger Niels Jørgen Hansen.

Svag konkurrence

Regeringen konstaterer også, at "byggebranchen har gennem en årrække været præget af svag konkurrence, som blandt andet viser sig ved et højt dansk prisniveau, en svag produktivitetsudvikling og beskeden innovation".

Bygge- og anlægsbranchen beskæftigede knap 200.000 personer i 2008, og det konstateres, at produktiviteten i branchen de seneste årtier har været faldende i branchen, mens væksten har været positiv i sammenlignelige lande.

Samtidig er prisniveauet eksklusiv afgifter i Danmark cirka 10-20 procent højere end i sammenlignelige lande.

Internationale virksomheders markedsandel udgør kun to procent i Danmark mod eksempelvis 13 procent i Sverige, hedder det videre i udspillet.

Varige job

- Vi skal styrke konkurrencen i Danmark. Det gavner både forbrugerne og virksomhederne og er vigtigt for at styrke produktiviteten og for at skabe varige job. Vi skal have gjort op med kartellerne. Vi foreslår derfor at der indføres mulighed for fængselsstraf i op til seks år ved særligt skærpende omstændigheder og højere bøder. Vi ved, at mange virksomheder oplever, at de har et lavt kendskab til konkurrencereglerne. Derfor lancerer vi en forebyggelsesstrategi, der skal sikre, at en skærpelse af sanktionerne for overtrædelse af konkurrencereglerne ikke kommer til at stå alene, men at der er et tilsvarende fokus på, at virksomhederne hjælpes godt på vej, siger erhvervs- og vækstminister Anette Wilhelmsen, der peger på, at produktiviteten i byggeriet er direkte negativ.

- Det hænger sammen med, at det er erhverv, hvor der er meget få udenlandske virksomheder, hvorfor de afskærmes fra den udenlandske konkurrence som mere internationalt orienterede erhverv automatisk udsættes for, siger ministeren.Leder side 4
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094