Modstand koster 100 praktikpladser
Bestyrelsesformand Mogens Lønborg, der selv er medlem af Borgerrepræsentationen, håber at Københavns Kommune "kommer til fornuft"
Det såkaldte "Amager Bakke" projekt ville ellers skabe 4.600 årsarbejder, og ikke mindst i størrelsesordenen 100 praktikpladser, hvortil kommer de afledte effekter hos danske underleverandører til projektet.
Amager Bakke var oprindeligt projekteret til kunne stikke første spade i jorden i maj 2012, med den nuværende udsættelse kan man tidligst gå i gang i efteråret, og bestyrelsesformand Mogens Lønborg understreger over for Licitationen, at hvor man tidligere havde håbet at kunne tage anlægget i brug 2016, så risikerer det nu at blive skudt længere ud i fremtiden.
Værst i hovedstaden
Omkring 10.000 unge mangler i øjeblikket en praktikplads, og værst ser det ud i Hovedstaden, hvor 20 procent af eleverne på erhvervsskolerne står uden plads. Alene indenfor byggeuddannelserne mangler 2.365 unge på landsplan en læreplads.
- Regeringen har gjort grøn vækst til sin mærkesag. Københavns Kommune ligeså. Samtidig har man i Københavns Kommune og nu også på landsplan indført såkaldte sociale klausuler der sikrer, at der benyttes lærlinge og praktikanter ved bygge og anlægsarbejder. Med sit nej til Amager Bakke spænder Københavns Kommune ben for sin egen målsætning om at få flere lærlinge og praktikanter i arbejde.
Københavns Kommune fastlagde i 2010, at der skal være ti procent lærlinge/praktikanter ved alle bygge- og anlægsentrepriser, og bag forslaget stod de selvsamme partier Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og De Radikale - som nu fjerner muligheden for at anslået 100 praktikpladser for lærlinge i hovedstaden, siger Mogens Lønborg til Licitationen.
En gave til klimaet
Det projekterede anlæg er af Deloitte beregnet til at give en gevinst på 676 mio. kr., hvorimod et mindre anlæg er beregnet til at give et tab på 814 mio. kr., altså en forskel på cirka 1,5 mia. kr. på et projekt, der inklusiv forrentning løber op i små fire mia. kr.:
- Jeg har hele tiden set Amager Bakke projektet som en gave til ikke alene klimaet, men også til beskæftigelsen. Vi har arbejdet på projektet i seks år, og kommunerne har stået bag, også Københavns Kommune, og vi skal i mange år frem brænde rigtig meget affald. Jeg håber, at fornuften indfinder sig på Københavns Rådhus. Der er ingen substantielle argumenter for ikke at gennemføre projektet, siger Mogens Lønborg.