23948sdkhjf

50 stålvirksomheder er certificeret til byggeriet

Der bliver stillet nye krav til stål, der skal bruges i byggeriet fra 1. juli. Med et halvt år igen har kun omkring 50 virksomheder styr på certificeringen
Omkring 50 virksomheder. Så mange danske stålvirksomheder er i skrivende stund klar til at levere stål til trapper, tagspær og altanerne på nybyggeriet rundt omkring i Europa.

Virksomhederne har nemlig opnået den europæiske certificering DS/EN-1090, der fra første juli bliver afgørende for, om man kan levere stål til bærende bygningskonstruktioner.

Det viser en rundringning, fagbladet Jern & Maskinindustrien har foretaget til syv forskellige certificeringsfirmaer herhjemme.

Forsigtige gæt fra arbejdsgiverorganisationerne DI og DS Industri & Håndværk går på, at mellem 350-400 virksomheder bør have styr på certificeringen, så de fortsat kan levere stål til byggeriet.

Selvom der er langt fra 50 til 400 er en lang række virksomheder på rette spor, lyder det fra de to organisationer:

- Vi vurderer, at omkring 200 virksomheder når at blive klar til juli, siger Niels Chr. Nielsen, der er chefkonsulent i DI, Metal og Maskinindustrien.

Nogenlunde samme melding kommer fra DS Industri & Håndværk:

- Jeg vil tro, at mellem 150 og 200 virksomheder er godt på vej. De fleste gør jo det rigtige, det handler bare om at få det certificeret, siger Jens Krogsgaard, der er industrikonsulent i DS Industri & Håndværk.

Udelukket uden mærke

Allerede nu er bygherrer og rådgivere i byggeriet begyndt at efterspørge stål med DS/EN-1090. Jens Krogsgaard forudser, at nogle får travlt i foråret.

- Jeg er bekymret for dem, der ikke har fået lettet røven og er kommet i gang med certificerings-arbejdet endnu, siger han.

Han tror, at virksomheder uden DS/EN-1090 vil blive valgt fra, når der skal bygges nyt. Den opfattelse deler Niels Chr. Nielsen fra DI.

- De risikerer at lukke sig ude fra markedet, hvis de ikke får certificeringen. En bygherre, der skal vælge mellem to leverandører, som har ens produkt og til samme pris, vil formentlig vælge den leverandør, der har certificeringen i orden, siger han.

Ifølge Jens Krogsgaard har nogle virksomheder ventet, fordi stålmarkedet har ligget dødt igennem længere tid.

- Så er der jo ingen grund til at vride penge ud af budgettet, for noget der ikke sælges til, siger han.

Europæisk sporbarhed

DS/EN-1090 er en europæisk certificering. Det betyder, at der bliver samme standard på hele det europæiske marked.

Niels Chr. Nielsen fra DI har hørt, at 350 estiske virksomheder allerede er certificeret til at levere stål til byggeriet. Ifølge ham har virksomhederne herhjemme været mere kritiske over for reglerne. Men han mener, at de vil løfte virksomhederne.

- Det er en fordel, at der nu er ens regler i hele Europa, siger han og peger på, at der tidligere var forskellige standarder for de forskellige lande.

- Hvis man ikke har certificeringen, udelukker man sig selv fra eksportmarkederne, siger han.

På tilbagemeldinger til DI fra medlemmer med certificeringen lyder det, at virksomhederne får optimeret deres arbejdsgange og processer.

- Det kan virke tungt og uoverskueligt at bruge ressourcer på det. Men i sidste ende er det en styrkelse af virksomhederne, mener Niels Chr. Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128