Virksomheders egenkapital under angreb
Krisen har taget en stor bid af virksomheders egenkapital, som langsomt er på vej op igen
Andelen af byggefirmaer med underskud er faldet fra 46,3 procent i 2012 til 34,3 i januar 2014, mens andelen af firmaer med en såkaldt angrebet egenkapital kun er faldet fra 31,9 procent i 2012 til 28,5 i januar 2014. En angrebet egenkapital er en egenkapital, som er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital.
Ifølge Kenneth Hofman, partner og daglig leder af Kpmgs branchegruppe Ejendom og Entreprise, skyldes den langsommere udvikling, at det tager længere tid at bygge egenkapital op.
- Mange virksomheder har haft et ordentligt tab under krisen, og de er først nu på vej ud af det hul igen. At de nu har nogle positive indkomster, betyder ikke, et de med det samme får en styrket egenkapital. Der kan gå nogle år, før tabet er hentet ind igen, siger han.
Før krisen for alvor satte ind, havde bygge- og anlægsvirksomhedernes egenkapital det væsentligt bedre. I 2008 var det 20,6 procent af de undersøgte virksomheder, der havde en angrebet egenkapital.
2014-undersøgelsen fra FSR og Experian viser, at knap hver femte virksomhed i byggebranchen - nemlig 19 procent - både havde underskud og en dårlig egenkapital.
I 2011 var det knap hver fjerde - 24,4 procent - men tilbage i 2008 lå andelen på et noget lavere niveau, nemlig 15,7 procent.