23948sdkhjf

Klimaindsats bør belønnes langt bedre

Dansk Byggeri bifalder nye krav til husejere, men mener, at der skal følge en belønning med
Alt for megen pisk og for lidt gulerod inden for klimabyggeri holder ikke, mener Dansk Byggeri.

Organisationen bifalder i store træk de mange politiske initiativer og krav til husejere, der skal tackle de nye klimaudfordringer, men der burde også følge en belønning med.

Det vil sikre, at der sker noget, og ambitionerne på området bliver realiseret, mener organisationen.

- Det er positivt, at kommunerne nu får en bred vifte af muligheder for at sikre mod oversvømmelse under skybrud. Men det er vigtigt, at pligterne ikke bare kritikløst flyttes over på den enkelte husejer, siger branchedirektør for Danske Anlægsentreprenører i Dansk Byggeri Niels Nielsen.

Organisationen reagerer efter, at politikerne har ændret i planloven, så kommunerne fra 1. juli får større magt til at kræve særlige klimakrav opfyldt i forbindelse med nybyggeri og anlæggelse af nye lokalområder.

Krav til regnvand

Den nye lovændring giver kommunerne ret til at bruge klimaargumentet til at stille krav i nye lokalplaner, og det kan blandt andet betyde, at de kan kræve græs på taget, eller at fremtidige hus- eller bygningsejere selv skal håndtere regnvandet på deres egen grund, så det ikke belaster det fælles spildevandsanlæg.

Ændringen er ok, mener Niels Nielsen fra Dansk Byggeri, men han tilføjer, at hvis alle disse nye krav skal realiseres, så skal der også være en kontant bonus, som både belønner og motiverer handlekraftige bygningsejere.

- Det kan ikke nytte noget, at myndighederne bare presser på. Der skal også være et incitament for den enkelte til at gøre en ekstra indsats på dette område, ellers kommer det til at blive en meget besværlig proces, siger Niels Nielsen.

Branchedirektøren foreslår, at eksempelvis en investering i faskiner skal udløse en rabat på spildevandsafgifter.

På samme måde som energiselskaberne gør overfor ejere af vindmøller. Her løber måleren baglæns, når vindmøllen producerer mere strøm, end der bruges.

Mere aktive kommuner

Ud over at stille initiativrige bygningsejere et større økonomiske udbytte i udsigt ved klimainitiativer, så mener Niels Nielsen også, at kommuner i højere grad skal være mere aktive forhold til at sikre at klimatiltag bliver udført ordentligt.

- Kommuner burde i højere grad sikre sig, at de projekter, borgerne sætter i gang på dette område, også udføres ordentligt. Eksempelvis er det nok bedre at vente med at give offentlig støtte til eksempelvis etablering af faskiner, til kommune har sikret, at opgaven er ordentligt udført, siger Niels Nielsen.

Dansk Byggeri mener i det hele taget, at faskiner og klimatiltag i den størrelsesorden skal udføres af autoriserede montører, da der er meget, som kan gå galt.

- Etablering af spildevandsanlæg - kloakker eller faskiner - er ikke for amatører. Forudsætningen for godtgørelse over taksterne må derfor være, at det er autoriserede virksomheder, der har stået for opgaven, og at effekten kan dokumenteres, siger Niels Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131