Staten får mere hånd i hanke med nordsøolien
Umuligt at sige, hvor meget statens andel af indtægterne fra olie og gasforekomsterne i Nordsøen vokser med
Men det er umuligt at sige, hvor meget statens bid af kagen vil vokse.
Det siger Nordsø-fondens direktør Peter Helmer Steen.
- Det er utroligt vanskeligt at sige noget om. Der er meget store mængder af olie og gas tilbage, men det er teknologisk og økonomisk vanskeligere at få op.
- Derfor er der over den kommende 30 års periode en række projekter, der skal modnes og iværksættes, siger Peter Helmer Steen til Ritzau.
At staten træder ind som medejer i DUC betyder, at de hidtidige partshavere, A.P. Møller-Mærsk, Shell og Chevron reducerer deres andel tilsvarende.
Det er blandt andet teknologien med at udvinde olie og gas ved hjælp af CO2, der skal udvikles og modnes.
- Der vil gå nogle år med at optimere den den teknologi. Men i modsætning til tidligere, får vi nu lov til at være med til at bestemme hvad det skal være for noget, siger Peter Helmer Steen.
Statens Nordsø-fond får rådighed over 35.000 tønder olie dagligt, og indtægterne fra denne olie skal gå til afvikling af fondens gæld til Nationalbanken på 500 millioner kroner.
- Lånet vil blive betalt hurtigt tilbage, og de indtægter, vi får, skal gå til vedligeholdelse og forskning, mens resten skal gå til den danske statskasse, siger Peter Helmer Steen.
På de store felter er der ifølge direktøren produceret 20 procent af potentialet, og det skal noget højere op de kommende 30 år.
- Projekter, der kan være med til det, vil vi være med til at støtte, siger Peter Helmer Steen.
Det er en udløber af Nordsø-aftalen fra 2003, at hvis DUC skulle forlænge aftalen med staten i 30 år, skulle staten have en ejerandel på 20 procent i DUC. Nordsø-fonden er i forvejen inde i 19 andre koncessioner i Nordsøen.
/ritzau/