23948sdkhjf

BoligJobordning holder hånden under byggeriet

Fortsat negative forventninger i byggeriet - ikke mindst blandt murer- og malermestre
Selv om det forventes, at mange boligejere de næste par måneder vil “hamstre" fradrag til boligforbedringer i kraft af BoligJobordningen, så har virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen fortsat negative forventninger til den allernærmeste fremtid.

Det fremgår af Danmarks Statistiks konjunkturbarometer, der baserer sig på tilkendegivelser fra virksomhederne om deres forventninger til ordrer, beskæftigelse og tilbudspriser de nærmeste tre måneder.

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er ganske vist steget lidt i forhold til sidste måned. Det er især forventningerne til beskæftigelsen, der er steget en smule. Det samme er tilfældet i forhold til samme tidspunkt sidste år.

- Branchen har under ét fortsat negative forventninger, men når det trods alt ikke er værre, så tror jeg det hænger sammen med, at der er forventninger til, at BoligJobordningen kaster aktivitet af sig, siger Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri.

- Meget tyder jo på, at ordningen ophører til nytår, og for de husstande, der overvejer at bruge muligheden, er det ved at være sidste udkald. BoligJobordningen udligner dermed den aktivitet, som sidste efterår fulgte af skybruddet i hovedstadsområdet og aktiviteten i den almene boligsektor, siger han.

Finn Bo Frandsen sammenligner det med, at den daværende renoveringspulje gav ekstraordinær men midlertidig beskæftigelse i slutningen af 2009.

Sortsyn i industrien

I de enkelte delbrancher kommer de mest positive meldinger fra byggeentreprenører, el-installatører og vvs-virksomhederne, mens forventningerne er kulsorte hos murere og malermestre.

- Det er samtidig også et par af de områder, der er hårdt ramt af den benhårde konkurrence fra udenlandske firmaer, vurderer Finn Bo Frandsen.

Overraskende nok forventer også anlægsentreprenørerne fald i aktivitet og priser i de kommende måneder.

Samlet set har byggevirksomhederne haft nogenlunde stabile - men negative - forventninger de seneste snart to år.

Det er ikke kun byggeriets virksomheder, der har svært ved at finde lyspunkterne. I industrien har virksomhedernes forventningerne været faldende hen over året og er nu på det laveste siden efteråret 2009.

- Og det er alvorligt, når eksportvirksomhederne ser sort på fremtiden. Det smitter også af på byggeriet, både ved at der bliver behov for færre investeringer i bygninger og lagerkapacitet og i sidste ende mindre købekraft, hvis industriens beskæftigelse falder. Tallene understreger, at dansk økonomi har det meget svært, understreger Finn Bo Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093