Byggeriet venter på industrien
Meget tyder på, at industrien er så langt, at der kommer overenskomstforlig i løbet af weekenden
Inden byggeriet kan komme i gang med de store knaster ved forhandlingsbordet, skal industrien være færdig. Det kan meget vel ske i weekenden.
Arbejdsgiverne i DI og lønmodtagernes forhandlingsfællesskab CO-industri har aftalt, at man senest den 10. februar - det er i dag - vil kunne præsentere det overenskomstresultat, som resten af det private arbejdsmarked herefter tager bestik af. Denne frist når man næppe, men kilder tæt på forhandlingerne oplyser, at parterne er så tæt på hinanden, at der kan komme et resultat i løbet af weekenden.
Parterne er enige om, at der er meget få penge at fordele, så øvelsen går på at finde løsninger, så lønmodtagerne trods alt føler de har fået så meget, at overenskomsten kan stemmes hjem.
For arbejdsgiverne er hovedkravet - udover at holde lønudviklingen i ro - øget fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen.
De store knaster
En af de store knaster i forhandlingsspillet på industriområdet er et krav fra HK om at få afskaffet en omstridt regel om, at HK skal have mindst 50 procent af de ansatte på en arbejdsplads som medlemmer for at kunne stille krav om overenskomst.
Arbejdsgiverne er imod, som de var det for to år siden, og det forlyder, at CO-industri har opgivet at få kravet gennemført. Spørgsmålet er ikke så afgørende, at man vil lade forhandlingerne bryde sammen af den grund. Det er ikke et tema, man kan sende tusindvis af medlemmer ud i en strejke for, lyder ræsonnementet.
Et andet krav fra fagbevægelsen er en slags solidaritetsfond. Tanken er, at også lønmodtagere, der er uorganiserede eller medlemmer af en af de såkaldt gule fagforeninger, skal være med til at betale for at vedligeholde de overenskomster, som de får glæde af kvit og frit.
Fonden skal i givet fald finansieres ved ørebidrag fra arbejdsgiverne for alle præsterede arbejdstimer - en model, der er kendt blandt andet fra uddannelsesfondene.
Arbejdsgiverne er ikke glade for ideen, men den er ifølge kilder fortsat en del af forhandlingerne. Og det kan ikke udelukkes, at netop en sådan solidaritetsfond kan være det, fagbevægelsens topforhandlere skal bruge for at sælge overenskomstresultatet over for medlemmerne.
Klar til at åbne huset
Som nævnt afventer alle andre områder et gennembrud på industrien, før de kan komme i realitetsdrøftelser.
På byggeområdet har man de seneste uger arbejdet med at lave forslag til mere tekstmæssige ændringer for at gøre overenskomsterne mere smidige.
Der er dog undervejs ikke lavet delaftaler, så alt er i spil, når Dansk Byggeri formentlig sidst i næste uge åbner huset i Nørre Voldgade for at gøre plads til de store forhandlingsdelegationer fra hver side.
Inden da skal industrien først i hus. Det giver måske lidt inspiration. Det giver under alle omstændigheder den økonomiske ramme.