23948sdkhjf

Konkurser skærper internt fokus

Flere konkurser i oktober i år end i oktober 2013 øger fokus på økonomistyring hos byggevirksomheder. Herunder skal indtjeningen være bedre per ansat. Kurser, konsulentopgaver og rapporter om økonomistyring blomstrer nu
Av, av!

De nye konkurstal for oktober i år gør ondt på bygge- og anlægsbranchen. Netop som det gik fremad, så virkede de nye månedstal på 63 konkurser som en mavepuster i bøllebanksklassen.

Sidste år i oktober var der "kun" 57 konkurser, men et synligt symptom på, at branchen vil slå igen, ses på en ekstremt øget fokus på økonomi- og risikostyring.

Mange virksomheder er gennem krisen blevet skarpere, men en foreløbig kulmination ses nu, hvor en stribe kurser udbydes i økonomi- og risikostyring (se boks) – samtidig med et øget udbud af konsulentydelser, projekt "bedre bundlinje" hos Dansk Byggeri samt en ny rapport (netop fra oktober) skabt i samarbejde mellem revisionsgiganten Deloitte og Dansk Byggeri.

Et centralt afsnit i den nye rapport "Analyse af bygge- og anlægsbranchen" handler præcis om økonomi- og risikostyring.

I en leder til den nye rapport skrevet af Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Dansk Byggeri og Thomas Frommelt, partner i Deloitte, opfordrer de til øget fokus pa° lønsomhed og risikostyring, for - som der står i rapporten - "De bedste virksomheder i bygge- og anlægsbranchen er kendetegnet ved god økonomistyring":

- Det kræver en række tiltag i den enkelte virksomhed, fastslår Lars Storr-Hansen og Thomas Frommelt.

De fremhæver især:

- Mere effektiv sags- og byggestyring.

- Fokusering på kernekompetencer og skarpere udvælgelse af projekter, der skal bydes på.

- Optimering af arbejdskapitalen (indtjening per ansat, red.)

- Styrkelse af interne processer og kompetencer.

Mest risikable sies væk

Chefkonsulent hos Dansk Byggeri, Andreas Fenstrøm, uddyber over for Licitationen – Byggeriets Dagblad, at skarpere økonomistyring også betyder, at man ikke skal tage så risikable projekter som hidtil.

- Vi ser via medierne større virksomheder have mindre fokus på høj toplinje, og større fokus på sikre, rentable projekter. De mest risikable sies væk. Men det sker også hos de mindre- og mellemstore. Også vores nye analyse med Deloitte viser, at virksomhederne er blevet skarpere på økonomi- og risikostyring. For mange har det været en udfordring at have is nok i maven til at sige nej til økonomisk tvivlsomme projekter, fortæller Anders Fenstrøm.

Mens mange store virksomheder har økonomidirektører, faste rådgivere og konsulenter, så er de mindre virksomheder ofte henvist til det løse konsulentmarked samt kurser, men ifølge Anders Fenstrøm skal de også bruge erfaring og mavefornemmelse.

- De skal ikke underbyde for enhver pris og håbe "at det går nok". Det lyder måske banalt, men Danske Bank ramte på et tidspunkt plet med sloganet "Gør det du er bedst til". Fokus skal være på, hvad virksomheden er god til, siger Andreas Fernstrøm.

Stor forskel

I afsnittet om økonomistyring i den nye rapport fra Deloitte og Dansk Byggeri er der en tydelig forskel på virksomheder med optimal økonomistyring – og dem uden.

Det giver sig blandt andet udslag i indtjening per medarbejder: De 10 procent bedste virksomheder i bygge- og anlægsbranchen har et gennemsnitligt resultat per ansat på 400.000 kroner i 2013 mod 70.000 kroner for den samlede branche.

De 10 procent bedste tjener derfor næsten syv gange mere pr. ansat.

Afkastet af den investerede kapital hos de bedste er også steget til 55 procent i 2013. Det er en stigning på syv procentpoint i forhold til 2012. Branchen som helhed fik kun et afkast på 18 procent.

For mange konkurser

Selv om konkurserne uventet steg denne oktober ændrer det ikke ved, at man formentlig samlet i 2014 vil se færre konkurser end i 2013.

Chefkonsulent Andreas Fenstrøm siger dog, at tallet stadig er alt for højt.

- Når vi siger i omegnen af 500 konkurser i år, er det en halvering i forhold til 2010, men i historisk perspektiv er 200 til 400 konkurser et normalår. Derfor er økonomistyring meget vigtig, fastslår Andreas Fenstrøm.

Der skal nemlig ikke meget til en ny stigning i konkurser: Deloitte og Dansk Byggeri vurderer, at 15 procent er i farezonen for at gå konkurs, da de har en soliditetsgrad på mindre end 15 procent og et afkast på investeret kapital på mindre end 10 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094