Byggeriets funktionærer stikker af fra arbejderne
De timelønnede i byggeriet har dog fortsat reallønsfremgang
Det fremgår af Dansk Arbejdsgiverforenings netop offentliggjorte lønstatistik for tredje kvartal.
Det seneste år har byggeriets funktionærer haft en lønfremgang på 2,5 procent, mens de timelønnede har måttet nøjes med 0,8 procent mere i lønningsposen i forhold til sidste år.
- Det er en overraskende stor forskel, som jeg ikke kan give et fornuftigt bud på, men der skal åbenbart mere gang i byggeriet, før det begynder at smitte positivt af på de timelønnedes løn, siger økonom Camilla Vakgaard fra BAT-kartellet.
Hun noterer sig, at byggebeskæftigelsen i år er steget en smule, at ledigheden er faldet, og at medlemmerne ikke fosser" ud af fagforeningerne.
- Der er på den front tale om en slags stabilisering, men det afspejler sig ikke i lønudviklingen. Vi kan dog glæde os over, at medlemmerne holder skindet på næsen og har en beskeden reallønsfremgang, siger hun og henviser til, at inflationen det seneste år har været 0,6 procent.
Med en lønudvikling på 0,8 procent halter håndværkere og bygningsarbejdere bagud i forhold til deres kolleger i industrien og i serviceerhvervene, der det seneste år har haft lønfremgang på 1,5 procent henholdsvis 1,4 procent.
Derimod giver funktionærerne i byggeriet de øvrige brancher baghjul.
Ingen fare for flaskehalse
Chefanalytiker i Dansk Byggeri Finn Bo Frandsen bemærker især, at byggeriets lønninger stiger mindre end industri- og serviceerhvervenes.
- Det er udtryk for, at der er benhård konkurrence om for få opgaver, og at de danske bygningsarbejdere mærker konkurrencen fra den udenlandske arbejdskraft. Omkring 10 procent af byggeriets arbejdsstyrke er udenlandsk, og det understreger, at EUs indre marked fungerer, siger han.
Finn Bo Frandsen glæder sig over, at der trods den beskedne lønudvikling alligevel er tale om reallønsfremgang.
- Lønudviklingen blandt de timelønnede siger også, at der ikke er den mindste risiko for flaskehalse. Det er kendetegnet ved flaskehalse, at lønningerne stiger kraftigt, så den frygt, som nogen giver udtryk for med hensyn til flaskehalse, er aldeles ubegrundet. Der er faktisk både plads til og behov for, at regeringen for eksempel hæver Landsbyggefondens ramme for renovering af den almene boligmasse, siger han.
DA-statistikken siger i øvrigt, at installationsvirksomhederne har hævet lønnen med 1,6 procent det seneste år, mens resten af bygge og anlægs lønudvikling i gennemsnit har været 1,1 procent.