23948sdkhjf

Uafbrudt reallønsfald siden den sidste overenskomst

Bygningsarbejderne har oplevet uafbrudt reallønsfald siden overenskomstfornyelsen for to år siden
Når topforhandlerne i byggeriets organisationer fredag mødes i Dansk Byggeri for at tage hul på de afsluttende overenskomstforhandlinger, sker det med bevidstheden om, at bygningsarbejderne har haft uafbrudt reallønsfald siden parterne for to år siden sidst satte underskrift på overenskomstprotokollaterne.

Konstant siden tredje kvartal 2009 har de timelønnede i bygge- og anlægsbranchen oplevet reallønsfald. De nyeste løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at den årlige lønstigning fra fjerde kvartal 2010 til samme kvartal 2011 er på 0,9 procent. Det er et pænt stykke under lønstigningerne på hele DA-området, som er på 2,1 procent.

- Med en inflation på 2,6 procent i perioden, har bygningsarbejderne fået udhulet deres købekraft. Lønnen kan ikke følge med priserne, og sådan har det været i snart to et halvt år. Det er ikke overraskende, men det gør det ikke mindre beklageligt, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

Det bliver imidlertid ikke ved overenskomstbordet, at bygningsarbejderne skal forvente at sikre den fremtidige realløn endsige få indhentet efterslæbet. Det skyldes, at der er tale om minimallønsoverenskomster, der hvad angår løn alene regulerer mindstebetalingssatserne. Lønnen aftales i langt de fleste tilfælde i de enkelte virksomheder eller fra byggeopgave til byggeopgave. Og i øjeblikket med krise, manglende ordrer og høj ledighed er det købers marked.

Grib i egen barm

Med ifølge Gunde Odgaard behøver krise ikke være synonymt med reallønsfald.

- Måske netop i en lavkonjunktur burde ledelse og medarbejdere tage initiativ til at forbedre byggeprocessen, så man undgår fejl, spildtid og materialespild. Der er milliarder at hente for virksomhederne og deres ansatte ved at høste de lavthængende frugter. Det ville tjene branchen til ære at gribe i egen barm i stedet for alene at appellere til det offentlige om hjælpepakker og støtteordninger. Det handler om at blive bedre til at planlægge. En del virksomheder har fået sat produktivitetsudviklingen på dagsordenen, men det er desværre fraværende i de fleste direktionslokaler. Det er sådan set også en appel til vores egne folk derude. Hvis direktørerne ikke selv kan se, at både virksomheden og medarbejderne får bedre bundlinje, så må vores folk fortælle dem det, siger Gunde Odgaard.

DA’s lønstatistik afslører i øvrigt, at ansatte i bygge- og anlægsvirksomheder er den personalegruppe, der har haft den svageste lønudvikling det seneste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094