23948sdkhjf

Afgørende parameter

Den aktuelle udvikling på boligmarkedet har mange negative aspekter af primært økonomisk karakter, men der er også sider af krisen, som fortjener øget opmærksomhed. Det gælder for eksempel den udvikling, som flere og flere ejendomsmæglere kan konstatere, at købere på boligmarkedet i langt højere grad end tidligere skeler til den kommende boligs energitilstand.

Ifølge flere mæglere er der en tendens til, at købere på boligmarkedet lægger større vægt på lave energiudgifter end de almindelige finansieringsomkostninger, som er faldende i takt med de lavere omsætningspriser og de lave renter, som samtidig får flere og flere til at vælge de sikre, fast forrentede realkreditlån. Udviklingen kan på sigt betyde, at mange boliger bliver mere eller mindre usælgelige på grund af ringe energitilstand, men det er der noget at gøre ved.

I Sønderjylland er kampen mod de usælgelige boliger er i fuld gang. Et vigtigt våben er energirenoveringer. Med støtte fra Fornyelsesfonden og Region Syddanmark er Sønderborgs såkaldte ProjectZero i gang med gratis at rådgive over 1.000 boligejere om, hvordan de skal energirenovere deres boliger. Motivationen er at bevare eller øge husets værdi, så det ikke havner i kategorien "usælgeligt".

I det sønderjyske projekt spiller arkitekter og energikonsulenter en hovedrolle, men som Byggeriets Dagblad er Licitationen ikke et øjeblik i tvivl om, at de praktisk udførende, håndværkere og byggefirmaer, spiller en mindst lige så vigtig rolle, hvis projektet skal blive en succes.

Erfaringen er, at over halvdelen efter besøget af energikonsulenten vælger at investere i isolering, varmepumper, solceller og andet, der kan høvle toppen af de stærkt stigende energiudgifter og samtidig øge husets attraktivitet, og det betyder masser af arbejde til de lokale håndværksmestre og byggefirmaer, hvoraf en stor del må formodes allerede at have tilegnet sig den nødvendige ekspertise til at rådgive kunderne om de praktisk bedste løsninger; ellers er det på høje tid at komme i gang.

Den vanskelige politiske øvelse med et bredt nationalt energiforlig er i slutfasen. Parterne nærmer sig hinanden, men der er knaster om for eksempel krav til energikilder og forskellige regionale hensyn. Overordnet må det imidlertid forventes, at de dyreste energikilder nærmest kommer til at udradere sig selv, eftersom priserne vil fortsætte med at stige og stige. Samtidig bliver alternativerne forhåbentlig flere og flere; men i samme moment er det påkrævet, at politikerne enes om løsninger, der ikke driver folk fra hus og hjem af økonomiske årsager.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158