23948sdkhjf

AT er klar til dumpingkamp

Arbejdstilsynet opretter tre særlige task forces, som får indsatsen imod social dumping som primær opgave
For at gøre indsatsen imod social dumping mere effektiv opretter Arbejdstilsynet tre nye specialteams, som får social dumping som den primære opgave. De tre såkaldte task forces – et i hvert af de tre tilsynscentre i landet – er en følge af den aftale regeringen lavede med Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2012.

De tre dumping-enheder træder i kraft 1. marts. Hver task force bemandes med tilsynschef, tilsynsførende, supportere og jurister. De får hver 10-12 årsværk. Samtidig indledes et tættere samarbejde med Skat og politiet, de to øvrige myndigheder, der har fået bevilling og politisk ordre til at opprioritere indsatsen imod plat og svindel fra udenlandske virksomheder og udenlandsk arbejdskraft.

Der bliver ikke tale om en ny myndighed. Der opbygges imidlertid et tættere samarbejde på området end det hidtil har været tilfældet.

- Indsatsen imod social dumping er fortsat en fælles opgave for Arbejdstilsynet, Skat og politiet. Det nye er, at der laves en særlig samarbejdskonstruktion, og at hele området har fået tilført flere ressourcer til at løse opgaven. Vi er fælles om opgaven og har en fælles forståelse for at opgaven skal prioriteres, siger Jan Møller Mikkelsen, centerchef i Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst, som kommer til at stå for den koordinerende del af arbejdet.

Hurtigere udrykning

I forhold til den hidtidige indsats vil Arbejdstilsynets nye task forces være i stand til hurtigere udrykning.

- Når vi får flere personer til opgaven, får vi mulighed for flere opsøgende aktioner, og vi vil være i stand til hurtigere at håndtere de klager og henvendelser, som vi får fra organisationer og andre samarbejdspartnere. Med det styrkede myndighedssamarbejde vil vi også gensidigt få yderligere adgang til viden, og det bliver muligt at udveksle data, hvor det er relevant, siger Jan Møller Mikkelsen.

Han understreger, at Arbejdstilsynet ikke har fået nye beføjelser i forhold til udenlandsk arbejdskraft. Det er fortsat politiet, der foretager anholdelser, hvis det er nødvendigt. Arbejdstilsynet er heller ikke bemyndiget til eksempelvis at standse arbejdet, hvis man konstaterer manglende registrering i RUT.

Arbejdstilsynet er fortsat kontrolmyndighed med hensyn til RUT-registret, hvorimod kontrol af de udenlandske virksomheders forhold i hjemlandet – eksempelvis om de overhovedet er registreret som virksomhed - fortsat er forhold, som hører under Skat.

- Jeg føler mig imidlertid overbevist om, at vi vil få et løbende og smidigt samarbejde, hvor der fra alle myndigheders sider vil være kontaktpersoner, som kender problemstillingerne, og som er i stand til at rykke, siger centerchef Jan Møller Mikkelsen.

Mulighed for arbejdsstop

I byggebranchen bliver oprustningen noteret med en vis tilfredshed.

- Det er ingen hemmelighed, at vi tror, der skal en særlig myndighed til, for eksempel et byggepoliti, hvor alle kompetancer er samlet, men den erkendelse er man desværre ikke nået til endnu, siger Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre.

- Det er positivt, at området opprioriteres, men det er ikke nok, hvis redskaberne til at udføre arbejdet ikke er til stede. For eksempel skal det på stedet være muligt at stoppe arbejdet, hvis papirerne ikke er i orden, siger han.

Det er Michael de Gier, faglig sekretær i 3F Bygge-Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, enig i.

- Arbejdstilsynet stopper arbejdet, hvis stilladset er ulovligt. Det samme bør automatisk være tilfældet, hvis det er arbejdskraften, der er ulovlig, siger han.

- Der er noget som tyder på, at Arbejdstilsynet og Skat har forstået det politiske signal, der er sendt med de flere penge til området, men hvad jeg har hørt hidtil tyder ikke på, at politiet har fattet budskabet, og så bliver indsatsen ikke hel.

Michael de Gier gør i øvrigt opmærksom på, at det øgende opsøgende arbejde ikke kan stå alene. Det skal politisk følges op med blandt andet krav til de udenlandske virksomheder om i forbindelse med RUT-registrering at dokumentere deres virke i hjemlandet og om langt stærkere reaktioner i forbindelse med snyd.

Regelstramninger

Ved finanslovsaftalen har Arbejdstilsynet til dumping-indsatsen fået 25 mio. kr., mens Skat har fået 20 mio. og politiet 10 mio. kr. Indsatsen vil især rettes mod relavnte brancher som byggeriet, det grønne område og servicebranchen.

Samtidig er der politisk nedsat et udvalg, der skal se på mulige regelstramninger og tættere samarbejde mellem myndighederne over landegrænser. Udvalget har frist til 1. oktober. Stramningerne kan dog gennemføres forinden, hvis det findes nødvendigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093