Hold de nye i hånden
Det er dog heller ikke ny viden, at de nyuddannede på landets byggepladser er blandt de meste udsatte grupper, når det gælder arbejdsulykker. Det har været kendt længe og kommer sig nok også af, at der særligt blandt de unge fortsat hersker en Tarzan-kultur.
Men den er man nødt til at komme væk fra, og den indsats skal starte allerede ude på erhvervsskolerne, hvor arbejdsmiljøet skal være en prioriteret del af undervisningen.
For de unge er nødt til at få det ind på rygraden, at de skal tage vare på sig selv og bruge de rette værnemidler; ikke mindst tænke sig om, inden de handler, og så gerne lytte til de mere erfarne på landets byggepladser.
For der ligger utvivlsomt også en fortsat stor opgave for sjakkene, der bogstaveligt talt skal tage de nyansatte i hånden og vise dem, hvordan de gebærder sig på en byggeplads. Og ikke som i dag, hvor de sidste ankomne måske lige skal vise deres værd og springer over, hvor gærdet er lavest.
Men som formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg Søren Schytte påpegede her i avisen i går, så er det en hel kultur, der skal ændres, og alle ved, at kulturændringer ikke bare indføres fra dag et.
Når det så er sagt, må man ikke glemme, at der er rigtigt mange bygge- og anlægsvirksomheder, som har gjort både sikkerhedsarbejdet og arbejdsmiljøet til en integreret del af hverdagen og hvert år kommer ud med nul arbejdsulykker.
Det er den vej man skal gå. Men både virksomheder og ansatte er nødt til at stå sammen, for at det skal lykkes. For virksomhederne kan opstille nok så mange løsningsforslag og diverse ordninger for at komme ulykkerne til livs. Det kræver også, at de ansatte er med.