23948sdkhjf

Videregående uddannelser skal udvikle byggeriet

Alle analyser peger på, at medarbejdere med en videregående uddannelse skaber værdi i deres virksomheder.

De kan medvirke til innovative løsninger, og de trimmer processerne og minimerer spild af tid og ressourcer.

Senest har en analyse fra Damvad vist, at de virksomheder i byggeerhvervet, der kategoriseres som højproduktive, har markant flere medarbejdere med en mellemlang videregående uddannelse. De højproduktive virksomheder har ikke blot en højere produktivitet end andre virksomheder – de eksisterer også i flere år og er mere internationalt orienterede .

Uddannelse er dermed en af vejene frem, når byggebranchen skal geares til fremtiden. Derfor er det centralt, at der er en palet af forskellige videregående uddannelsesmuligheder for de unge.

Uddannelseslandskabet i byggebranchen har de sidste 10 år båret præg af to store uddannelser; bygningskonstruktør og bygningsingeniør. Begge uddannelser, der hver især tilfører branchen noget enestående.

Men for at kunne udnytte det fulde uddannelsespotentiale er der et aktuelt behov for også at rette fokus mod de mere merkantile fag.

Viden om afsætning, strategi, ledelse, organisation, logistik og markedsføring er nødvendig for at styrke bygge- og anlægsbranchen. Det er ikke længere nok at være en dygtig håndværker; behov for øget produktivitet, komplekse byggesager og skærpet konkurrence gør, at der er brug for en indsats på den forretningsmæssige side. Derfor skal vi have sat denne viden i system i et eller flere uddannelsestilbud – både som ordinære uddannelser og i efteruddannelserne.

Nyuddannede og medarbejdere, der deltager i efteruddannelse, bærer ny viden og kultur ud i virksomhederne. Det kan for eksempel være viden om det digitale byggeri, kommunikation, Lean eller logistik. Samtidigt prikker de også til virksomhedens vante måde at gøre tingene på – og er på den måde medskabere af nye processer. Medarbejdere med en videregående uddannelse øger innovationskraften i virksomhederne.

Det forholder sig imidlertid således, at medarbejdere med en videregående uddannelse er en mangelvare i bygge- og anlægsbranchen, hvor blot 10 procent har en videregående uddannelse.

Så et mål – ikke blot for 2014, men også længere ud i fremtiden – er, at andelen af medarbejdere med en videregående uddannelse skal vokse. Det vil sikre, at virksomhederne kan blive klædt på til fremtidens udfordringer – være klar til at møde globale udfordringer, styrke produktiviteten og samtidig blive lønsomme virksomheder .

Konkret ser vi i Dansk Byggeri frem til i 2014 at lancere en ny to-årig erhvervsakademiuddannelse som byggekoordinator.

Denne uddannelse vil supplere de traditionelle uddannelser som bygningskonstruktør og bygningsingeniør. Samtidig vil uddannelsen være et attraktivt uddannelsestilbud til unge med en vel gennemført erhvervsuddannelse.

Det er væsentligt, at vi i bygge- og anlægsbranchen har uddannelsestilbud, der hele tiden giver mulighed for at bygge oven på allerede opnåede kompetencer, for det øger karrieremulighederne og giver erhvervet et tiltrængt løft af kompetencer.

“Det er væsentligt, at vi i bygge- og anlægsbranchen har uddannelsestilbud, der hele tiden giver mulighed for at bygge oven på allerede opnåede kompetencer, for det øger karrieremulighederne og giver erhvervet et tiltrængt løft af kompetencer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093