23948sdkhjf

Drøm om ny Lillebæltsbro lever fortsat

Drømmen om en fast forbindelse mellem Fyn og Als er ikke glemt. To kommuner og Region Syddanmark har gennemført undersøgelser af havbunden i Lillebælt
En bro mellem Fyn og Als har været på tale igennem en del år og er blandt andet ønsket af flere virksomheder på Als.

Nu har Faaborg-Midtfyn og Sønderborg Kommune samt Region Syddanmark foretaget en undersøgelse af havbunden i den del af Lillebælt hvor en fast forbindelse mellem Fyn og Als er tænkt realiseret.

Rambøll har screenet havbundsforholdene i to mulige linjer, som Cowi har skitseret i en tidligere rapport om en fast forbindelse på strækningen.

Undersøgelsen har givet de to kommuner og regionen yderligere viden. Blandt andet er dybdeforholdene kortlagt mere detaljeret end tidligere og viser maksimale vanddybder på 38,1 og 43,3 meter.

De overfladiske geologiske forhold er også blevet undersøgt. Undersøgelsen viser, at bløde sedimentlag, som primært består af uorganiske aflejringer, dækker over ret store områder. Sedimentlaget indeholder flere steder gas, og det har ikke med denne undersøgelsesmetode været muligt at fastslå dybden af laget.

Håbet på klare svar

Parterne anfører i en pressemeddelelse, at det havde været ønskeligt, om undersøgelsen havde givet flere klare svar om bundforholdene.

At fastlægge bundforholdene mere præcist kræver imidlertid mere detaljerede og bekostelige bundprøver som forudsætning for at kunne vurdere funderingsforholdene for en fast forbindelse.

- Undersøgelsen giver ikke banebrydende svar men er et element i en lang proces, hvor man må tage tingene i den rigtige rækkefølge. Sådan er det med store projekter. Der er ingen tvivl om, at en fast forbindelse vil styrke erhvervsudviklingen i hele regionen –altså på begge sider af vandet. I hele debatten om et skævt Danmark, har vi en opgave med at belyse, hvor meget en investering i infrastruktur betyder for væksten i landsdelen, men dermed også for landet som helhed, siger borgmester Erik Lauritzen (S) fra Sønderborg Kommune:

Effekter belyses

Inden der foretages mere detaljerede undersøgelser af havbunden, vil kommunerne og regionen i fællesskab forsøge at få de samfundsøkonomiske effekter yderligere belyst, således at der er et solidt grundlag for at argumentere for en fast forbindelse mellem Fyn og Als.

Hertil vil en ny trafikberegning med den kommende Landstrafikmodel være nødvendig.

- Vi er fuldt bevidste om, at beslutninger om så store infrastrukturprojekter som en bro mellem Als og Fyn kræver et solidt og oplyst grundlag. Vi har med denne havbundsscreening fået yderligere viden, og vi vil bruge vores energi på fortsat at kvalificere det grundlag, der skal til for at der kan træffes en beslutning om en fast forbindelse mellem Fyn og Als, siger borgmester Christian Thygesen (V), Faaborg-Midtfyn Kommune.

Stor betydning

En fast forbindelse mellem Fyn og Als vil dog have stor betydning for udvikling, vækst og beskæftigelse, ikke bare i de to kommuner, men i hele regionen.

- Politikerne med de landspolitiske briller ser i øjeblikket i andre retninger end Fyn-Als-forbindelsen. Skal det lykkes os at komme højere op på den landspolitiske dagsorden, er kravet til os overbevisende argumenter med bund i veldokumenterede analyser. Det er det, vi til stadighed må holde os for øje og fortsat arbejde på, siger Stephanie Lose (V), der er formand for udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125