23948sdkhjf

Behov for uvildighed i kollaps-undersøgelser

Hvis man skal lære af ulykker, skal undersøgelser foretages af uvildig instans, lyder forslag
Det skal ikke være rådgiveren eller entreprenøren, der undersøger, om rådgiveren eller entreprenøren har begået fejl, der har ført til alvorlige bygningskollapser.

Det mener Konstruktørforeningen, der efter to kollapser af først en motorvejsbro under opførelse og senest en beboelsesejendom under renovering, foreslår, at der oprettes en permanent havarikommission for bygge og anlæg.

- En, som er part i sagen, vil både have blinde vinkler og i øvrigt være tilbøjelig til at sende ansvaret videre. Derfor mener vi, at den slags undersøgelser altid bør udføres af et uvildigt organ, som kan sikre, at alle sten bliver vendt, og at troværdigheden af undersøgelsen er helt i top. Det har både betydning for den endelige konklusion og det efterfølgende retsopgør, siger Gert Johansen, formand for Konstruktørforeningen.

Ved bygningskollapset i Frederikshavn undersøgte NCC sig selv - en undersøgelse, som Gert Johansen ikke anfægter. Men han mener, at uvildigheden også er vigtig for den efterfølgende videndeling.

- Vi bliver kun bedre til at hindre fejl, der kan føre til ulykker, hvis vi har en systematisk indsamling af årsager og virkninger af, hvad der gik galt. Det kan kun ske gennem en bredt sammensat gruppe af uafhængige bygningsprofessionelle, der i hvert enkelt ulykkestilfælde står for udredning, rapportering og dataindsamling, siger Gert Johansen.

God til videndeling

I Dansk Byggeri mener man ikke, at der er behov for, at staten gennem lovgivning nedsætter er permanent havarikommission.

- Vi har haft diskussionen før, og vi mener ikke, at en permanent kommission er den rigtige løsning. På den ene side er der kontraktforhold, der skal respekteres, og på den anden har jeg svært ved at se den kommission, der skal have ekspertisen inden for trods alt så forskellige hændelser som et tagkollaps, et brokollaps eller en helt tredje hændelse. I stedet kan man overveje, at der skabes et beredskab, som man som bygherre eller entreprenør kan vælge at rekvirere. Det kan eksempelvis være omkring SBi, der har kompetencerne til hurtigt at sammensætte en gruppe, der passer til den konkrete hændelse, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

- I øvrigt synes jeg, at vi i byggeriet er rimeligt gode til at samle og videregive den viden, der opsamles i forbindelse med voldsomme hændelser, det være sig storm eller voldsomme snemængder, siger han.

Ikke en gabestok

Gert Johansen kalder Dansk Byggeris forslag for sympatisk.

- Det er positivt med frivillighed, men med frivillighed forsvinder også det forpligtende, og jeg kan være bange for, at man ikke får gennemført de undersøgelser, der er behov for og ikke får den viden frem, som vi skal lære af. Det handler ikke om en gabestok, men om at alle sten vendes, og ikke mindst at byggeriet lærer af hændelserne. En lovpligtig kommission har også den fordel, at man ved, hvem der betaler for at gennemføre en undersøgelse, siger han.

Konstruktørforeningen har ikke lagt sig fast på en konkret model for havarikommissionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087