Fagforbund opruster indsats for lige vilkår
Byggegruppen i 3F vil bruge fem mio. kr. til mere opsøgende arbejde for at overenskomstdække udenlandske byggefirmaer
Byggegruppens bestyrelse har netop besluttet, at der årligt afsættes fem mio. kr. til en øget opsøgende indsats med det mål at sikre, at alle udenlandske byggevirksomheder og udenlandsk arbejdskraft arbejder på dansk overenskomst.
Den skærpede indsats er en konsekvens af, at det ikke lykkedes for Byggegruppen og Dansk Byggeri ved overenskomstforhandlinger at blive enige om nye redskaber imod social dumping.
Det oplyser gruppeformand Peter Hougård Nielsen til Licitationen.
- Vi havde håbet, at Dansk Byggeri ville være med til at garantere, at deres medlemsvirksomheder alene benytter underentreprenører, der har overenskomst og dermed arbejder på danske vilkår. Det kom vi desværre ikke igennem med, og derfor er vi nødt til at opruste arbejdet med at få overenskomstdækket de udenlandske firmaer, siger Peter Hougård Nielsen.
- Regeringen har glædeligvis fokus på social dumping og lægger op til en langt stærkere indsats og skrappere sanktioner, og i den forbindelse forventer vi også, at de udenlandske virksomheder i endnu højere grad lader sig registrere i RUT-registret. Det bliver dermed forhåbentlig et bedre arbejdsredskab, så vores afdelinger kan finde de udenlandske virksomheder og få stillet krav om overenskomst, siger gruppeformanden.
Bliver i tre måneder
De fem mio. kr. skal bruges lokalt til øget opsøgende arbejde og mere aktivitet.
- Vores medlemmer frygter at miste deres job, hvis det ikke allerede er sket, til østarbejdere, der ikke får overenskomstmæssig løn. Derfor søgte vi med vores overenskomstkrav at skabe øget tryghed. Nu må vi skaffe den selv ved, at vi får stoppet de useriøse virksomheder og får overenskomstdækket byggepladserne, siger Peter Hougård Nielsen.
En opgørelse, som Arbejdsmarkedsstyrelsen netop har udarbejdet, viser, at der i 2011 blev registreret 2.798 udenlandske virksomheder på midlertidigt arbejde i Danmark, heraf var 72 procent eller 2.019 virksomheder beskæftiget inden for bygge og anlæg. Det understreger, at det er bygge- og anlægsområdet, der uden sammenligning beskæftigelsesmæssigt presses mest af udstationeret arbejdskraft.
De udstationerende virksomheder havde 14.600 ansatte med sig ved opgaverne i Danmark. Flest kom fra Polen. Gennemsnitligt er en udstationeret person i Danmark i knap tre måneder.