Historisk lille interesse for OK-afstemning
Hovedparten af lønmodtagerne blev på sofaen
Det var imidlertid et historisk lavt antal lønmodtagere, der overhovedet gad tage stilling til deres overenskomst. Kun 29,2 procent af de stemmeberettigede på LO-området benyttede retten til at give deres mening til kende. Kun én gang tidligere i de seneste 60 år har deltagelsen været så ringe.
Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen, centerleder på FAOS på Københavns Universitet, ser den lave deltagelse som udtryk for en generel tendens kombineret med de særlige forhold omkring årets overenskomstfornyelse.
- Hvad angår OK-2012, så har forbundene haft svært ved at vise begejstring. Resultatet er økonomisk beskedent, men der har været en bevidsthed om krisen og mange mistede job. Det manglende konfliktperspektiv har gjort det svært at skabe en ekstraordinær interesse hos medlemmerne. Mange har derfor formentlig resigneret ud fra en betragtning af, at der ikke er noget at være glad for men heller ikke grundlag for konflikt, siger Søren Kaj Andersen.
- Den lave deltagelse må imidlertid også ses som udtryk for en generel tendens med et voksende problem for fagbevægelsen for at fastholde interesse og engagement omkring overenskomstfornyelsen - og i den forbindelse en udfordring for fagbevægelsen at engagere medlemmerne generelt, blandt andet til at påtage sig hverv som eksempelvis tillidsrepræsentant, siger Søren Kaj Andersen.
Størst i Blik og Rør
Næsten alle forbund har tilbudt medlemmerne at kunne stemme på internettet eller via telefon. Det har i sig selv ikke givet større deltagelse. Paradoksalt nok har Blik- og Rørarbejderforbundet, som kun havde gammeldags" afstemning, med godt 41 procent den højeste stemmedeltagelse blandt byggeforbundene.
- Men det skyldes uden tvivl, at mange har følt sig provokeret af, at Tekniq stillede ultimative krav. Vi har i modsætning til tidligere ikke været ude at holde medlemsmøder, fordi der ikke har været en overenskomst at orientere om, så det er ikke det, der har givet flere stemmer, siger forbundsformand Max Meyer.
Blik og Rør nåede ikke til enighed om vvs-overenskomsten, der derfor blev samlet op af forligsmandens mæglingsforslag.
Bekymrende udvikling
I Dansk El-Forbund deltog kun hver fjerde i urafstemningen, og det er bekymrende, mener forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen.
- Det går den forkerte vej med deltagelsen. Vi havde forventet, at de elektroniske muligheder ville få flere til at stemme, men det har ikke været tilfældet, så vi vil nu analysere, hvad vi kan gøre for at øge deltagelsen. Det er en helt unik mulighed, at medlemmerne har for at tage stilling til deres egen overenskomst, og derfor skal vi arbejde på at få flere til at deltage, siger Jørgen Juul Rasmussen, som erklærer sig enig med forskeren i, at det har været svært at skabe begejstring om et beskedent resultat.
Malerforbundet har hævet sin medlemsdeltagelse siden 2010 og har samtidig for første gang tilbudt elektronisk afstemning. Men der er ikke nødvendigvis en sammenhæng, mener næstformand Rasmus Gunnarson.
- Mulighed for elektronisk afstemning giver ikke i sig selv større deltagelse. Det er et spørgsmål om at motivere medlemmerne til at stemme, så det handler om at kombinere den lette adgang til afstemning med medlemskontakt og fagligt arbejde, mener han.
Teknisk Landsforbund har imidlertid haft succes med elektronisk afstemning. Næsten 80 procent af alle 2.600 stemmer blev sendt via sms eller nettet.