23948sdkhjf

Genvej til genbrugsvej

Asfalt-genbrug er ikke nødvendigvis ensbetydende med genbrugsasfalt
Hvorfor transportere genbrugsasfalt fra kæmpestore lagre, når asfalten kan genbruges på stedet – her og nu?

Blot man har grejet til opgaven, kan asfalten bogstavelig taget rives op, lige få et sprøjt tilsætning, vendes rundt, blandes og lægges tilbage. Grejet er så omkring 100 meter langt – foruden de to valsetog, der følger efter og tromler den nylagte, gamle revitaliserede asfalt.

Det grej har Inreco Remix A/S, som i dag er en afdeling af det danskejede asfaltselskab Pankas A/S.

- Det er langt fra en ny opfindelse. Ved Remix reparerer vi den asfalt, der ligger der i forvejen. Vi varmer den eksisterende asfalt op, fræser overfladen af, tilsætter ny bitumen, rejuvenator og de nødvendige nye asfaltmaterialer, og lægger asfalten ud igen i én proces. Uanset om det er den store eller de små remixere, er det den samme proces, forklarer Claes Drud, der er salgschef hos Inreco Remix A/S i Taulov ved Fredericia.

Remix kan bruges som forberedende arbejde til nyt slidlag, eller der kan være tale om en selvstændig langvarig løsning til vedligeholdelse af belægningen. Opvarmningen er ikke ligefrem hemmeligheden, men under alle omstændigheder nøgleordet. Den sikrer nemlig en såkaldt varm-i-varm forbindelse. Dermed undgås kolde samlinger.

Grønnere vej

- Vejen bliver grønnere, end hvis man reparerede den på mere traditionel vis. Der er en ikke uvæsentlig besparelse af CO2-forbruget i størrelsesordenen 30 procent, blandt andet fordi der spares en masse lastbilkørsel med asfalt. Det afhænger selvfølgelig af hvilken type traditionel asfalt og produktionsmetode, man sammenligner med, siger Inreco Remix’ driftschef, David Bredahl.

- I dag slår vi på, at der er tale om 100 procent genbrug af den eksisterende vejasfalt, og vi tilsætter kun den nødvendige mængde nye asfaltmaterialer. Mængden varierer, efter hvilken remix-løsning, der er tale om samt efter hvilken tilstand, den eksisterende belægning har, og hvilket resultat vi skal opnå. Af samme grund analyseres den eksisterende vej næsten altid forud for remix. Der udtages borekerner til analyse. Ud fra resultatet og det ønskede færdigt remixede resultat, sammensætter vi et mixdesign og mængden på den asfalt der skal tilsættes, forklarer driftschefen.

- Hvis der er tale om en Remix Plus-løsning, udlægges fra 35 kg pr. kvm og opefter som nyt slidlag. Der er så tale om, at der opfræses, blandes og genudlægges 80 kg asfalt pr. kvm af den gamle belægning og udlægges nyt slidlag på 35 kg pr. kvm. I alt bliver det til 115 kg pr. kvadratmeter i én arbejdsgang, siger David Bredahl.

God komprimering

Inreco Remix A/S har fire hovedgrupper på varereolen. Remix er basismodellen, hvor den eksisterende belægning varmes op med infrarød varme ned til seks-syv cm. Remixeren river op i de øverste tre-fire cm, og så mixes den gamle belægning med nye asfaltmaterialer og bitumen. Færdigblandingen udlægges i én og samme arbejdsgang af remixeren, og så har valsetogene i øvrigt god tid til at komprimere, fordi arealet er varmt nedefra.

Remix Plus fungerer efter samme koncept som Remix, men kun med tilsætning af bitumen til den eksisterende asfalt. I ét hug udlægges et nyt slidlagsmateriale oven på det afrettede og remixede asfaltareal.

- Med Remix Plus lægger vi kun halvanden cm ekstra på vejens højde. Det betyder store besparelser for kommunen, som ikke skal i gang med at regulere kantsten, fortove, overkørsler, midterheller og andet, siger salgschef Claes Drud.

Partiel Remix udføres i 100-125 cm bredde og gør det muligt at reparere skader som revner, stentab samt sporkøringer. Vejen sikres typisk op til fem års ekstra levetid.

Remix Bindelag anvendes ofte ved anlægsprojekter, hvor man ønsker at modificere den eksisterende vej. Derfor er metoden en økonomisk og miljømæssig god fidus til at styrke ustabile belægninger.

50 tons asfalt-monster

Inrecos Remix’s store remixer vejer omkring 50 tons, når den står på blokvognen.

I virkeligheden er det både fræser, asfaltfabrik og to udlæggere samlet i ét monster. Det er den, der med følge af en lastbil og tre heatere når op på de cirka 100 meter, når den ruller frem. På en arbejdsdag triller den omkring to km, og efterlader sig altså den samme distance i frisklagt, genbrugt asfalt. Når maskinen arbejder i fuld bredde, bliver det til i omegnen af 10.000 kvm færdig vej i løbet af en dag.

- Vi bruger syv blokvogne, når vi skal rykke til et nyt arbejdssted med den store remixer. Foruden selve maskinen, skal vi have tre heatere, to tromler, en lille gummihjulslæsser, brændstoftank, bitumentank og andet grej med. Når maskinen kører, er 10-12 mand i sving, og hver af dem har to-tre forskellige funktioner at klare, siger driftschef David Bredahl.

Foruden remix-giganten, har Inreco Remix fire mindre maskiner. Både de små og den store er udviklet og leveret af den tyske asfaltmaskine-gigant Wirtgen. Inreco har så selv løbende modificeret maskinerne til at fungere optimalt til Inreco Remix’ processer og danske forhold. Historisk er der en vis sammenhæng i konstellationen Wirtgen – Inreco Remix.

Heino Dahl startede

- Det var manden bag Wirtgen Denmark, Heino Dahl, der oprindelig ville importere nogle Wirtgen-maskiner til Danmark. Der var bare ingen, der ville bruge dem. Så måtte han jo selv gøre det, og Heino Dahl lavede i 1983 Inreco som en entreprenørdel ved siden af Wirtgen, forklarer David Bredahl.

- Selvom det er længe siden, der har været forbindelse mellem Wirtgen og Inreco, så forklarer det, hvorfor både Wirtgen Denmark og Inreco ligger i Taulov og kun ganske kort fra hinanden, forklarer David Bredahl.

Siden blev Inreco overtaget af asfaltvirksomheden Pankas A/S, og efter nogle omstruktureringer i 2013, blev remix-afdelingen lagt ind som en afdeling i Pankas Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104