Kritik af regeringens energisparepakke
By, bolig, og landdistriktminister Carsten Hansen (S) møder kritik for sit forslag til en ny energisparepakke.
Lovforslaget bygger på et udkast tilbage fra 2012, der nu har været i høring to gange.
Formålet med energisparepakken er at øge udlejers incitament til at gennemføre flere energirenoveringer i landets private lejeboliger.
Ejendomsforeningen Danmark tror ikke på lovforslagets energimæssige effekt, fordi udlejers incitament til at energirenovere ikke styrkes med lovforslaget.
- Lovforslaget tager desværre ikke fat på det egentlige problem i lejeloven. Det er et anerkendt paradoksproblem, som betyder, at udlejer ikke kan være sikker på at få dækket sine omkostninger til investeringen. Lejer er derimod sikret en besparelse i form af eksempelvis en varmebesparelse og en øget komfort, siger Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.
Ejendomsforeningen Danmark mener, at lovforslaget på sigt vil betyde en lavere boligstandard for mange beboere i private lejeboliger, idet lovforslaget kobler muligheden for at foretage gennemgribende moderniseringer af enkelte ledige lejemål, også kaldet for § 5 stk. 2-moderniseringer, med, at ejendommen skal have energimærke AD.
Det betyder, at nogle private lejeboliger vil opnå en tidssvarende boligstandard, mens andre ikke vil.
- Lovforslaget vil reducere antallet af gennemgribende moderniseringer af ledige private lejemål betydeligt. Der er tale om vigtige moderniseringer, hvor boligstandarden øges ved at lejemålene får nyt køkken, bad og installationer. Det vil nemlig blive alt for dyrt at bringe mange af de ældre udlejningsejendomme op på energimærke D eller derover, før udlejer kan gå i gang med at modernisere det enkelte ledige lejemål, siger Torben Christensen.
Foreslår anden model
Ejendomsforeningen Danmark foreslår i stedet en model, hvor det er muligt at lave huslejestigninger i de energirenoverede ejendomme, svarende til ydelsen på det realkreditlån, der har finansieret energiforbedringen.
- Lejerne får en besparelse i form af reducerede energiudgifter, og udlejer har sikkerhed for, at han kan hæve huslejen svarende til investeringen. Det er en forudsætning for, at bankerne vil låne udlejer penge til energiinvesteringen, siger Torben Christensen.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Carsten Hansen.
Energi- sparepakken
Tre vigtige punkter i Energisparepakken
Udlejer kan forhøje lejen ved genudlejning af en ejendom med en energimærkning på A-D, eller hvis der er gennemført energiforbedringer i hele ejendommen svarende til mindst 400 kroner pr. kvm.
Udlejer kan kræve en større lejeforhøjelse end efter de gældende regler, så udlejer kan lade hele investeringen, også fremtidigt sparede vedligeholdelsesudgifter, indgå i beregning af lejeforhøjelsen. Dog maksimalt til størrelsen af den dokumenterede besparelse for lejeren.
Lejer får forhøjet råderetsbeløbet for den godtgørelse, der kan opnås ved fraflytning, hvilket udvider lejerens muligheder for at lave energibesparende foranstaltninger.
Kilde: Dansk Byggeri