23948sdkhjf

Dyre varmeværker må bruge biomasse

De 50 dyreste decentrale kraftvarmeværker må investere i omstilling til biobrændsel
Der er udsigt til investeringer på en række af landets små decentrale kraftvarmeværker og i sidste ende lavere varmepriser til forbrugere med nogle af landets højeste fjernvarmepriser.

Forligskredsen bag energiaftalen 2012 har besluttet, at de 50 dyreste decentrale kraftvarmeværker skal have mulighed for at opsætte en biomassekedel på 1 MW. Dermed vil i alt 85 værker have fået mulighed for at opføre små biokedler. Biomassekedlerne kan være med til at reducere varmeprisen betragteligt, fordi værkerne så kan fyre med billig biomasse.

Forligskredsen har samtidig besluttet, at værkerne skal have bedre forudsætninger for at planlægge og få godkendt nye projekter med store varmepumper.

Derfor vil forligskredsen nu have ændret forudsætningerne for de samfundsøkonomiske beregninger for varmepumpeprojekter, så det fremadrettet bliver indregnet rigtigt i projektforslagene, at varmepumperne kan udnytte perioder med lave elpriser.

Det vil gøre det lettere for værkerne at lave de samfundsøkonomiske beregninger, der kræves, for at kommunerne kan godkende varmepumpeprojektet.

Giver faldende priser

De to nye tiltag skal ses i tilknytning til finanslovsaftalen for 2015. Heri blev der afsat midler til et rejsehold for varmepumper og demonstration af storskalavarmepumper.

Den samlede pakke vil kunne give et markant løft i udbygningen med eldrevne varmepumper. De små værker, der ikke kan få god økonomi i et varmepumpeprojekt, får i stedet en mulighed at opstille en lille biomassekedel.

Det kan generelt lede til faldende varmepriser i langt de fleste områder af Danmark, der forsynes af et decentralt kraftvarmeværk.

Flere fluer med et smæk

Energiforligskredsens beslutning vil imødekomme det problem, som mange værker kommer til at stå over for, når grundbeløbet og treledstariffen bortfalder i henholdsvis 2019 og 2016.

- Vi slår flere fluer med et smæk med de nye tiltag. Der har længe været efterspurgt stabile rammer, når grundbeløbet forsvinder efter 2018. Med de nye beslutninger sikrer vi, at værkerne kan få gode rammer for en stabil økonomi. Vi gavner samtidig omstillingen af energisystemet og forbrugerne, der over en bred kam kan se frem til lavere varmepriser. Groft sagt kan værker, der bruger de nye muligheder og omstiller til ny teknologi i gennemsnit reducere varmeprisen med 2-3.000 kroner pr. husholdning pr. år, siger klima- energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Den politiske aftale vækker glæde hos fjernvarmeværkernes organisation Dansk Fjernvarme.

- Vi har argumenteret stærkt for, at politikerne bliver nødt til at se på den meget alvorlige situation, som de naturgasfyrede kraftvarmeværker er på vej ind i, hvis grundbeløbet som planlagt forsvinder. Hvis ikke støtteordningen bliver afløst at andre tiltag, vil varmeforbrugerne komme til at bøde meget hårdt. Derfor er det positivt, at forligskredsen nu giver hinanden håndslag på at tage sagen op igen, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141