Femern-forbindelse når første milepæl
Arbejdet med at prækvalificere entreprenørkonsortierne til Femern Bælt-forbindelsen er indledt
Dermed går arbejdet i gang med at finde de konsortier, som i 2015 skal i gang med at bygge verdens længste sænketunnel til en samlet pris på godt 40 mia. kroner.
Der bliver tale om fire store anlægskontrakter. Arbejdet med at producere og siden transportere og nedsænke tunnelelementerne deles i to lige store kontrakter - en for den nordlige del og en for den sydlige del. Desuden udbydes i en kontrakt arbejdet med uddybning af havbund og landopfyldning samt i en anden med anlæg af portalbygværker, ramper, betalingsanlæg og indvendig færdiggørelse af tunnelen.
Femern A/S tekniske direktør Steen Lykke forklarer, at opdelingen i fire kontrakter vil sikre en bedre konkurrence end det var blevet tilfældet, hvis der havde været tale om blot én kontrakt på hele projektet.
- De enkelte kontrakter får en fornuftig størrelse, så flere kan byde, opdelingen giver mulighed for fokus på spidskompetencer, idet entreprenører med spidskompetence på uddybning af havbund ikke nødvendigvis også har spidskompetencer hvad angår tunnelproduktion, siger Steen Lykke.
Social ansvarlighed
Ved prækvalifikationen vurderes ansøgerne på generel egnethed, herunder at man ikke har sager om svig, finansiel og økonomisk formåen med krav til omsætning og egenkapital samt teknisk formåen. I den sidste forbindelse skal ansøgerne ud over dokumentation for mandskabs- og maskinmæssige ressourcer også dokumentere managementformåen, som Steen Lykke udtrykker det.
Kontrakterne udbydes efter EUs udbudsregler.
- Det sikrer fair konkurrence uden hensyn til nationalitet, og det betyder, at der ikke må tages nationale hensyn, siger Steen Lykke.
Det udelukker imidlertid ikke, at de endelige kontrakter vil rumme visse krav om social ansvarlighed i form af praktikpladser, ordentlige løn- og arbejdsforhold og om boligforholdene for de beskæftigede. Det nærmere indhold er dog ikke på plads endnu.
Femerns administrerende direktør Claus Baunkjær siger, at det er i projektets interesse at være en god samfundsborger og ikke udsætte sig for social dumping.
Fire-fem pr. kontrakt
Steen Lykke forventer, at der skal udvælges fire eller fem konsortier for hver af de fire udbud.
- Målet er fire-fem, men det kommer an på, hvor mange konsortier, der ønsker at blive prækvalificeret. Vi har gjort en del for at sikre os, der bliver konkurrence, og interessen for at deltage har været konstant stigende. Vi har fået en lang række henvendelser. Det er ikke gratis for entreprenørerne at give tilbud, og hvor mange, der vælger at søge prækvalifikation, ved vi naturligvis ikke. Hidtil har vi informeret markedet. Det er først nu, vi aktiverer markedet, siger Steen Lykke.
Verdens bedste
Femern forventer, at nogle af verdens bedste entreprenører søger om at blive prækvalificeret. Det forventes også, at nogle af de store danske entreprenørvirksomheder dukker op i nogle af konsortierne.
- Vi har nogle særdeles professionelle spillere på det danske marked, og dansk ingeniørekspertise er placeret på verdenskortet, siger den tekniske direktør.
Ansøgning om prækvalifikation skal ske senest 18. januar 2013.