23948sdkhjf

Små firmaer uddanner fremtidens faglærte

De store virksomheder opretter forholdsmæssigt færrest praktikpladser
De små virksomheder uddanner flest lærlinge. De store tager det mindste ansvar for at skaffe praktikpladser til fremtidens arbejdskraft.

Det er den klokkeklare konklusion af en omfattende undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har gennemført. Den offentliggøres samtidig med, at nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at 11.000 unge står uden praktikplads.

Undersøgelsen afdækker, at mens de mindste virksomheder, der har under 10 ansatte, i gennemsnit har fire lærlinge for hver 100 ansatte, så er det tilsvarende tal blot to lærlinge i de største virksomheder med mere end 100 ansatte.

- Det vidner om, at de små virksomheder tager et dobbelt så stort praktikpladsansvar som de store, siger senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE.

Ser man på lærlingekvoten i forhold til faglærte, så er der tale om den samme tendens, om end den er mindre udtalt.

De mindste virksomheder tager seks lærlinge pr. 100 faglærte, mens det tilsvarende er knap fem lærlinge pr. 100 faglærte i de store virksomheder.

AE har undersøgt i alt 55.000 virksomheder inden for byggeri, privat service og industri. Godt 40.000 af de undersøgte virksomheder har ikke lærlinge. Det er med andre ord kun knap hver tredje danske virksomhed, der er med til at uddanne fremtidens faglærte.

Intet overraskende

Tallene er endnu ikke opdelt på de forskellige brancher.

Mie Dalskov Pihl siger, at med mange mindre håndværksvirksomheder i byggeriet, er der intet, der tyder på, at billedet i byggeriet er anderledes end det generelle billede.

Hun oplyser, at det af det foreløbige materiale kan ses, at byggeriet generelt tager større ansvar og uddanner mere i forhold til sin andel af beskæftigelsen. Undersøgelsens resultat overrasker ikke i Håndværksrådet.

- Det er også vores oplevelse, at de små virksomheder er klart bedre til at uddanne end de store. Vi har hidtil ikke kunnet dokumentere det, og derfor er det positivt, at fornemmelsen bliver dokumenteret sort på hvidt, siger Heike Hoffmann, der er erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.

Hun frygter imidlertid, at de små virksomheders førerstilling på lærlingeområdet kan komme i fare, hvis regeringen gør alvor af at fjerne den særlige bonus for at oprette praktikpladser.

- For de små virksomheder er 70.000 kroner mange penge og kan betyde forskellen på om der oprettes en læreplads eller ej. Bonusordningen skal ikke bestå evigt. Den er et krisestyringsinstrument, og derfor er det helt galt at afskaffe den nu, mens krisen fortsat raser, siger Heike Hoffmann.

Som nævnt er det knap 11.000 unge, der netop nu står uden praktikplads. Heraf har cirka 4.500 en aftale om skolepraktik. De resterende har hverken aftale om skolepraktik eller virksomhedspraktik. I byggeriet - inklusive elektrikerne - er 2.762 unge uden praktikplads. Heraf er omkring 1.500 i skolepraktik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079