Lejer har nøglen til energirenoveringer
Det er lejers marked på området for erhvervsejendomme. Derfor ligger bolden hos lejer i forhold til energirenovering. Udlejer vil være lydhør, mener Orbicon, der bakkes op af Ejendomsforeningen Danmark
Dansk Byggeri antager, at en mia. kroner investeret i byggeri giver 1.870 arbejdspladser i et år.
Men det haster før bygningsmassen i Danmark forfalder for meget.
Bo Asplund, direktør for byggeri i Orbicon, siger:
- Vi oplever at lejere og udlejere ikke kan blive enige om at få gang i renoveringer. Og den megen snak om nettohuslejer af erhvervslejemål er en af hindringerne. Samfundsmæssigt ligger der imidlertid gigantbesparelser i at renovere de eksisterende og attraktive bygninger, hvor vi gerne vil bo og arbejde. Men de, der lejer ud, konkurrerer på nettohuslejer, men burde i stedet se på, hvad det koster at drive bygninger i strøm, varme og i sin helhed, siger han.
Bo Asplund mener, at hvis vi ikke kommer i gang nu, får vi en bygningsmasse som er håbløst energiforældet.
- Så skal vi rive bygninger ned, som vi egentlig gerne så bevaret, fordi det bliver for dyrt at renovere. Derfor skal vi have udarbejdet nogle cases for, hvad det vil koste at foretage disse renoveringer, siger Orbicon-direktøren, der mener, at bolden ligger hos lejer, fordi lejer skal efterspørge en ændring.
- Hvis man som lejer siger stop for et kæmpe merforbrug i en gammel bygning, vil udlejer, som ofte er professionel, være lydhør. Det er lejers marked, og med de mange tomme erhvervsbygninger skal udlejer vise velvilje. Ellers vælger en lejer måske en bygning, der er bedre og billigere, og det kan skyldes, at den udlejer har været fremsynet med at energirenovere, mener Bo Asplund.
Bliver dyrere om fem år
Og han anbefaler, at man kommer i gang nu, for om tre-fire år, når udførelsen af de mange superhospitaler går i gang, stiger priserne.
- Derfor vil jeg klart anbefale, at man gør det nu i stedet for om fem år, når alle entreprenører er travlt beskæftiget med sygehusene. Men man skal passe på med skønmalerier. Mange steder havde det måske været smart at opgradere facaden i stedet for at lægge isolering under taget. Andre steder skal man gøre mere ved hele klimaskærmen. Og kigger man på det samlede forbrug, er der meget at hente ved at klargøre til for eksempel solceller. Drift er også at sørge for, at der ikke kommer vand i kælderen, i stedet for at lave lappeløsninger. Disse tiltag er vigtige, og det gode er, at der ikke skal ske noget politisk. Det er faktisk noget, vi kan tage fat på internt i byggebranchen, siger Bo Asplund.
Lejer har nøglen
Torben Christensen, direktør i ejendomsforeningen Danmark er grundlæggende enig i Orbicon-chefens syn på lejers mulighed for at præge renoveringsindsatsen, men kunne godt ønske sig flere incitamenter:
- Hvis lejer vil energirenovere, skal han have fat i udlejer, og omvendt, og der skal indgåes en ny aftale. Så det er rigtigt, at lejer sidder med nøglen til at energirenovere. Det afgørende er, at lejer er villig til at betale, for det er jo, trods gode finansieringsmuligheder, et marked, hvor kvalitet og pris skal holdes op mod hinanden, siger Torben Christensen, der godt kunne tænke sig, at det var endnu nemmere at energirenovere.
- Træerne vokser ikke ind i himlen, det kræver finansieringsmodeller og rydning af forhindringer. som vi har megen fokus på. Vi laver en lang række faglige arrangementer, næste gang i forbindelse med den boligpolitiske åbningsdebat i oktober, siger Torben Christensen.
- Regeringen har sat et udviklingsarbeje i gang for at udvikle strategier for bygningsrenovering. Det støtter vi, og det handler om at skabe incitamenter og få fjernet barrierer, mener Torben Christensen.
Også hos Bygherreforeningen er der en gryende optimisme:
- Krisen har flyttet fokus fra nybyggeri til renovering, mener projektchef Graves Simonsen hos Bygherreforeningen.
Han ser en stor styrke i, at viden nu er samlet (blandt andet med en ny hvidbog, som Licitationen omtalte 15. august, red.), så nye folk på renoveringsområdet har fået mulighed for at sortere skidt fra kanel.
- Der er kommet en anden respekt om renovering af den eksisterende bygningsmasse, siger han til Licitationen.