Unge har sværest ved at få læreplads
De yngste lærlinge har sværest ved at få læreplads - både i byggeriet og i andre brancher
Det viser en analyse, som uddannelsestænketanken DEA har udarbejdet på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet og gennem spørgeskemaundersøgelse i flere end 1.600 virksomheder.
For alle praktikpladssøgende var 17 procent af de unge under 20 år uden praktikplads i august.
I bygge og anlæg var den tilsvarende andel 20 procent, mens det for gruppen af 20-24 årige var 18 procent, der forgæves søgte praktikplads. Andelen af praktikpladssøgende falder jo ældre aldersgruppe.
Mange ønsker kørekort
DEA oplyser, at når andelen af praktikpladssøgende elever falder med alderen, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at virksomhederne helst ansætter ældre elever. Det kan også skyldes, at de ældre elever oftere kun vælger at begynde på en erhvervsuddannelse, hvis de på forhånd har en praktikplads.
- I interviewundersøgelsen svarer 28 procent af byggevirksomhederne, at alder var vigtig, da de ansatte den seneste elev, mens det for alle virksomheder under ét var 28 procent, så der er med andre ord ikke tale om nogen egentlig forskel, siger Karina Ramsløv, konsulent i DEA.
Hun oplyser, at mange virksomheder i bygge og anlæg lægger vægt på, at lærlingen har kørekort.
- Ved seneste ansættelse foretrak 44 procent af byggevirksomhederne en lærling med kørekort, mens det for alle virksomheder var 28 procent. Alene krav eller ønske om kørekort udelukker jo de unge under 18 år, siger hun.
Derimod betyder det ikke noget for byggevirksomhederne, om lærlingene har en studentereksamen med i bagagen. Det lægger man vægt på i en række andre brancher.
Det er ikke mindst blandt de mindre virksomheder, at lærlingens alder betyder noget.