23948sdkhjf

Stålproducenter mærker fremgang

Modige bygherrer giver flere spektakulære byggeprojekter med stål
Forbrændingsanlægget Amager Bakke, Niels Bohr Bygningen, et nyt teknisk fakultet ved Syddansk Universitet, en gang- og cykelbro over banearealet ved Odense Banegård og en ny højhastighedsjernbanebro over en motorvejsudfletning ved Vallensbæk.

Det er eksempler på store projekter, der i øjeblikket er under op- eller udførelse og hvor stål er en væsentlig og afgørende del af konstruktionen.

Og skruer man blot få år baglæns, er der tale om markante bygningsværker som akvariet Den Blå Planet på Amager, forbrændingsanlægget Energitårnet i Roskilde, Søfartsmuseet i Helsingør, Musikkens Hus i Aalborg, havnepromenaden Kalvebod Brygge i København og cykelbroen Cykelslangen i Sydhavnskvarteret i København. Markante projekter, der er kendetegnet ved stålkonstruktion.

- Der er tale om bygherrer, der har haft og har modet til at give arkitekterne mulighed for at skabe mere udfordrende og spændende løsninger, siger Jørn Nielsen, sekretariatschef i Dansk Stålinstitut.

Håber bunden er nået

Efter flere år, hvor stålleverandørerne har mærket krisen akkurat som resten af byggebranchen, mærker også stålproducenterne nu, at det atter går fremad.

- Det er netop store bygherrer, ofte det offentlige, der har modet til at vælge andet end en mere traditionel betonløning, der sikrer fremgang. Vi håber, vi har nået bunden. Producenter, der har landbruget som det primære marked, har det imidlertid fortsat svært. Også her havde vi håbet, at bunden var nået, men den aktuelle konflikt med Rusland gør givetvis ikke situationen bedre i landbruget og hæmmer sandsynligvis også lysten til investeringer i nye bygninger. Situationen er nok ikke meget bedre med hensyn til nye erhvervs- og produktionshaller, siger Jørn Nielsen.

Når han trods alt ser lysere på fremtiden, skyldes det også, at prisforskellen til traditionelt betonbyggeri ikke er så stor, som den har været, og at arbejdet med 3D-værktøjer, gør det mindre kompliceret end tidligere at anvende stål.

- Tildannelsen af bjælker med vinkler, svejsninger og huller og alt, hvad der skal til en stor og kompliceret konstruktion, er blevet lettere, fordi arkitekter, ingeniører og producenter bruger det samme 3D-værktøj. Det sparer ressourcer i tildannelsen, siger Jørn Nielsen.

Stigende aktivitet

Adm. direktør Karsten Pedersen i en af landets største stålproducerende virksomheder Langkjær Staalbyg i Vildbjerg bekræfter, at aktiviteten er stigende i branchen.

- Jeg fornemmer, at der generelt er fornuftige ordrebeholdninger. Det man kunne kalde dag til dag-markedet med eksempelvis udvidelse af lagerhaller eller nye industribygninger er der fortsat meget lidt af, men det, der holder liv i os, er større byggerier. Der er især tale om hel- og halvoffentlige byggerier som ikke mindst sygehusbyggerier. Der er derfor tale om store klumper, siger han.

Hård konkurrence

Karsten Pedersen oplyser, at Langkjær Staalbyg har haft større aktivitet i år end i flere år og har en "tilfredsstillende" ordrebeholdning med primært store produktioner til eksempelvis Lego House og Niels Bohr Bygningen, det nye natur- og biovidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.

- Vi kunne godt ønske os lidt bedre priser for vores arbejde, men priserne er udtryk for en skarp konkurrence ikke bare indenlands men også fra udlandet. Vi er en del af et globalt marked, og det må vi indrette os efter. Det er med til at sikre, at vi hele tiden udvikler og gør os dygtigere og samtidig fokuserer på de fordele, der er ved at være tæt på markedet – kvalitet og præcision samt en høj grad af fleksibilitet, siger Karsten Pedersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109