23948sdkhjf

Byggeriet tager flere lærlinge

Udsigt til det højeste antal uddannelsesaftaler i byggefagene siden 2008
Efter flere års tilbagegang i antallet af nye lærepladser i byggeriet og en absolut bundrekord sidste år, er der i år udsigt til det højeste antal uddannelsesaftaler siden 2008.

I årets første 10 måneder er der indgået 5.475 uddannelsesaftaler inden for byggefagsuddannelserne.

Det er flere end på samme tidspunkt af året siden 2008, hvor byggefagene stod for 6.907 aftaler. I forhold til sidste år er der tale om en fremgang på knap 22 procent. I forhold til de seneste par måneder er fremgangen dog reduceret en smule. Det viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriets praktikpladsstatistik.

Det er ikke mindst tømreruddannelsen og uddannelserne inden for installationsfagene, der trækker fremgangen. Således er der indgået en tredjedel flere aftaler på tømrerområdet, mens VVS-energiuddannelsen kan notere en fremgang på 29 procent.

- Virksomhederne har god fokus på at ansætte flere lærlinge. De er klar over, at de kan komme til at mangle den kvalificerede arbejdskraft. De har holdt igen med at lave uddannelsesaftaler på grund af aktivitetsniveauet, og mange er da fortsat bekymrede over ordresituationen - måske også på grund af usikkerhed i forhold til hvad Boligjobordningens bortfald betyder, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Hun understreger, at den relativt store fremgang skal vurderes på baggrund af udgangspunktet.

- Bestanden har været faldende, og 2013 var et lavpunkt. For VVS-uddannelsen var der tale om meget få aftaler sidste år, så det er helt nødvendigt med flere aftaler, og det er virksomhederne opmærksomme på, siger hun.

Fortsat lang venteliste

Selv om der er blevet lavet flere aftaler om praktik i en virksomhed, er antallet af unge uden den ønskede praktikplads i byggeriet også stigende. I alt godt 2.800 unge mangler ifølge Undervisningsministeriets opgørelse praktikplads. Heraf har knap 1.700 valgt at fortsætte uddannelsen i skolepraktik.

Tina Voldby anerkender ikke den lange venteliste, og hun er derfor tilfreds med, at Undervisningsministeriet er blevet enig med DA og LO om en ændring af denne del af statistikken.

- Rigtigt mange af dem på ventelisten er ikke aktivt søgende, så jeg ser frem til at vi får en mere retvisende statistik. Således er vores kvote til skolepraktik ikke opbrugt, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188