Intelligent styring giver store besparelser
Danske bygninger bruger unødvendig energi for milliarder af kroner, fordi forbruget ikke overvåges og styres optimalt
Langt den største del af disse bygninger lever kun op til energiklasse C eller lavere. Her kan systematisk energirenovering ifølge Statens Byggeforskningsinstitut imidlertid reducere energiforbruget med mindst 50 procent.
Det skriver instituttet i rapporten Danske Bygningers energibehov i 2050".
- Dette store potentiale afspejler et unødvendigt energispild, som nu effektivt kan reduceres markant ved at styre bygningens energiforbrug på tværs af de eksisterende tekniske anlæg via en samlet såkaldt BMS-løsning, lyder det fra Vice President Søren Eriksen, fra afdelingen EcoBuildings i Schneider Electric, der producerer blandt andet el-materiel.
Kræver overblik
Det kræver først og fremmest overblik og integration at komme energispildet til livs i de danske bygninger og derefter fastholde en effektiv bygningsdrift ved konstant at følge energiforbruget i bygningen.
- Overblikket kan sikres ved at knytte en bygnings software, hardware, installationer og service sammen i en enkelt netværksløsning. Det gør det muligt at omsætte driftsdata til værdifuld viden på alle niveauer i en organisation. Med en intelligent styring af bygningens samlede systemer bliver de eksisterende varme-, køl-, ventilations- og belysningsanlæg langt mere energieffektive. Samtidig kan brand og sikring håndteres fra den samme grafiske platform fra en PC eller tablet, uanset hvor den driftsansvarlige befinder sig, Det sparer ikke blot energi, men ofte også tid og ressourcer, siger Søren Eriksen.
Integreret system
Et integreret BMS-system skaber et godt overblik, større fleksibilitet og højere effektivitet i bygningsdriften, da alle funktioner nemt kan overvåges, sammenkøres og styres.
Det er blandt andet med til at reducere omkostninger til drift og vedligehold og flytte fokus fra nedbrud til forebyggende vedligehold.
Et logisk kalendersystem sammen med aktivitetssensorer gør det for eksempel muligt at tilpasse belysning, varme og ventilation alt efter brugsmønstre, ferieperioder og skiftende årstider med mulighed for at udnytte frikøling og genindvinding. Det kan blandt andet reducere varmeregningen.
- Vi ser ofte, at fjernvarmen ikke udnyttes optimalt i løbet af året, hvilket typisk udløser et strafgebyr og skaber et unødvendigt overforbrug, som SmartStruxure automatisk kan dæmme op for, forklarer han
Vejen frem
En række eksperter bekræfter, at langt de fleste bygninger kan reducere deres energiforbrug markant og tilmed opnå en bedre komfort og indeklima via en langt mere præcis og aktiv styring af HVAC-anlæg, belysning og strømforbrug til apparaturer og installationer.
En af dem er seniorforsker Rob Marsh fra Statens Byggeforskningsinstitut.
- En fremadrettet energioptimering i større bygningskomplekser som skoler, hospitaler, kontorer og produktionsvirksomheder er i høj grad et spørgsmål om intelligent styring af hele bygningens infrastruktur og mindre et spørgsmål om isolering og begrænsning af varmetab fra bygningens klimaskærm, hvor vi er et helt andet sted end for 20-30 år siden, siger han.
Selvom flere og flere får øjnene op for intelligent styring af bygninger, er der fortsat flere barrierer, som skal nedbrydes, før bygningsmassen for alvor lever op til tidens krav om energieffektivitet og komfort.
Det skyldes ifølge Søren Eriksen ofte en ubegrundet bekymring for store IT-omkostninger og driftsproblemer ved konvertering samt frygten for at blive afhængig af en bestemt leverandør.