Renovering har plads til forbedring
Nu gøres der fra både byggebranchen og politisk hold et nyt forsøg på at påmontere turbo til den renoveringsindsats, som alle ved bliver påtrængende nødvendig i årene fremover
Renovering udgør mere end halvdelen af omsætningen i byggebranchen. Alligevel har der ikke været fokus på, hvordan produktiviteten inden for renovering kan forbedres. Og der er en betydelig gevinst at hente. Der er et effektiviseringspotentiale på mellem 11 og 15 mia. kroner, hvis vi blandt andet bliver mere produktive i renoveringen af vores bygninger, viser en undersøgelse fra januar 2014 udført for IDA.
Undersøgelsen er yderst velkommen i byggebranchen, hvor debatten - også på de byggefaglige uddannelser - i årevis har været præget af, at fokus på skolerne og i firmaerne har været på byggeri generelt og mindre på bygningsrenovering, som er en særlig disciplin.
Bedre procesoptimering
Der er med andre ord et akut behov for at sætte fokus på renovering og produktivitet. Derfor samles en række politikere, bygningsejere og branchefolk 28. januar 2015 på en branchekonference for at gøre hinanden klogere på, hvordan man bliver mere produktiv, når man renoverer. En ny undersøgelse, som offentliggøres på konferencen, peger blandt andet på, at bedre procesoptimering er den væsentligste faktor for at sikre mere produktiv renovering.
- Der er mere end nogensinde fokus på, hvordan vi får mest ud af de kroner, vi bruger på renovering. Derfor har vi gennemført en analyse blandt en række virksomheder og aktører i renoveringsmarkedet. Der er spurgt til konkrete bud på, hvad der kan forbedre produktiviteten i bygningsrenovering, og det handler om at give beslutningstagere i byggeriet indsigt i, hvad der kan rykke produktiviteten på området, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, som er medarrangør af konferencen.
En murbrækker på området har været Realdanias og Grundejernes Investeringsfonds store Renover Pris, hvis eksempelprojekter og fremvisning af effektive renoveringer de sidste to år har forsøgt at give renoveringsindsatsen - herunder fokus på renoveringsefterslæbet - den plads i byggeriets hverdag, som den fortjener.
Mere fokus hos rådgivere
Og der er lyspunkter, selv om flere spørgsmål om produktivitets-gevinster venter på at blive besvaret:
På de faglige og tværfaglige uddannelser bliver der lagt mere vægt på renovering, og inden for de fag i byggesektoren, der uddanner rådgivere og håndværkere, er der efterhånden mere fokus på energirenovering og innovation.
Forud for uddelingen af Renover Prisen 2014 i september sagde Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, at der er sket meget positivt på kun et par år:
- Særligt på uddannelsesområdet er der mange nye tanker i gang. Også uddannelserne bør tage de eksisterende bygninger alvorligt. Heldigvis har skolerne responderet positivt, og flere har oprettet ekstra renoveringsmoduler, tværfaglige sommerskoler, og indbygger elementer i allerede eksisterende moduler, sagde han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Ifølge Henrik Bang sker det blandt andet ved at tage flere cases ind, så de studerende møder praktiske eksempler fra renovering.
- Men i byggebranchen kan man godt i endnu højere grad dyrke de gode eksempler på, at renovering er værdiskabende og spændende at beskæftige sig med, siger han.
Paneldiskussion
Konferencen til januar åbnes af klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R), og en række af de mest fremtrædende aktører inden for byggebranchen vil præsentere deres syn på, hvad der skal til for at hæve produktiviteten på renoveringsområdet. Konferencen sluttes af med en paneldiskussion, der samler op på dagens anbefalinger til en øget produktivitet i renovering.
Konferencen "Produktivitet i bygningsrenovering" bliver arrangeret af Dansk Byggeri, IDA, NCC og MT Højgaard. Den gennemføres i regi af det brede samarbejde "Renovering på dagsordenen".