23948sdkhjf

Alment er også alsidige initiativer

Et udsat boligområde bliver ikke mindre udsat af, at beboerne får større altaner, mener direktør i Arkitektforeningen Jane Sandberg. Der skal helhedsløsninger til. En del af dem vises frem ved Almene Boligdage i Bella Center
Frem til 2016 renoveres for cirka 35 mia. kroner i de almene boliger - langt de fleste støttet af Landsbyggefonden.

Arbejdet skaber ifølge de almene boligorganisationer næsten 4.000 nye arbejdspladser og en del af dem går til planlæggere, rådgivere og arkitekter, der ifølge direktør i Akademisk Arkitektforening, Jane Sandberg, er blevet langt bedre til beboerinddragelse og at se beboerne som en ressource.

- Der er over 8.000 boligforeninger i Danmark, så man kan nok stadig finde områder, hvor beboerne føler sig tromlet. Men jeg mener helt klart, at øget fokus på dialog og inddragelse, parret med en stor faglig indsigt, har gjort mine medlemmer til nogle af de bedste til at løse mange af de udfordringer, den almene sektor står over for, siger Jane Sandberg.

Hun tilføjer, at der hvor diskussionen kan blive følsom er i forbindelse med de såkaldt udsatte områder.

- Her handler det ikke kun om fysiske forbedringer, men om strukturelle forandringer, som i Gellerup, hvor man har valgt at vælte boliger for at åbne området for alle og dermed mindske følelsen af isolation hos beboerne.

Store besparelser

Jane Sandberg byder desuden de mange klima- og energitiltag velkommen. Og det er nødvendigt, at der sættes ind.

Bygninger er en af samfundets største energiforbrugere. Mellem 30 og 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug anvendes til opvarmning, ventilation og lys i bygninger. Derfor fører renoveringerne mærkbare energibesparelser med sig, fordi ældre byggerier føres op til nutidens standarder.

Og derfor er almene boliger - ifølge Danmarks almene boligorganisationer, der arrangerer Almene Boligdage i Bella Center - bæredygtige i ordets bredeste forstand; de hænger sammen både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Og det er til fordel både for den enkelte beboer, for lokalsamfundet og for dansk velfærd.

Men ikke kun fysisk kan det hjælpe, hvis bygningerne får en kærlig tanke og hånd:

- Københavns Kommune og Akademisk Arkitektforening har i fællesskab gennemført en omfattende gennemgang af 27 effektmålinger fra ni forskellige lande, hvor man har gennemført fysiske helhedsplaner i udsatte områder. Resultaterne er klare og entydige: Der er dokumentation for en sammenhæng mellem fysiske indsatser og social forandring, siger Jane Sandberg.

I en kronik i Politiken forleden, som hun skrev sammen med Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), fortæller de, at der nu findes dokumentation for, at gennemgribende fysiske indsatser i samspil med sociale indsatser medfører sociale forbedringer for såvel den enkelte beboer som for boligområdet.

- Det er en vigtig lære, når vi skal forsøge at rette op på tidligere tiders fejlslagne principper for boligbyggeri, hvor fokus har været på gode og sunde lejligheder med et nyt køkken eller en altan, mens man har glemt at tænke på, at beboerne skulle blive en del af byen og samfundet omkring dem, siger Jane Sandberg.

Derfor er hun også glad for initiativet med de almene boligdage, hvor man blandt andet på udstillingen kan møde Aars Boligforening med en ny bolig i 1:1, se gode byggeløsninger hos Byggeskadefonden og se vinderen af Ministeriet for by, bolig og landdistrikters konkurrence om Fremtidens bæredygtige almene bolig.

Desuden er det at bygge og drive almene boliger en god investering, mener arrangørerne. De almene boliger giver mere tilbage til samfundet end de koster.

Løsninger til samfundet

- Vi mærker, når velfærden er under pres. Det ses i boligområderne, når arbejdsløsheden stiger. Vi kan mærke, når børn og unge ikke kommer igennem deres uddannelse. Vi ved, at fysisk og psykisk sundhed starter i hjemmet. Og vi kan se, at vores beboere bliver ældre, og at den økonomiske ulighed øges. De almene boliger lever midt i Danmarks velfærdsudfordringer. For os er udfordringerne ikke teori. Det er praksis. Derfor laver vi lektiecaféer, partnerskaber med frivillige organisationer og lokale aktører, fremmer socioøkonomiske virksomheder og gør afstanden til arbejdsmarkedet kortere for dem, der er uden for. Vi skaber praktikpladser, når vi bygger, og vi forebygger negativ social arv, så velfærden - også i fremtiden - er til alle, siger Danmarks almene boligorganisationer i foromtalen blandt andet til udstillingen 5. og 6. september, hvor man kan møde Boligselskabet Sjælland, se Himmerland Boligforenings nye ungdomsboliger eller høre mere om projektet ‘Mind your own business’.

Almene Boligdage i Bella Center

I Bella Center 5. og 6. september viser Danmarks almene boligorganisationerne sig selv frem med udstillingen “How to House - Arkitektur, velfærd og innovation".

Det kræver meget mere end fire vægge med tag at skabe gode boliger for alle.

Derfor handler udstillingen om alle aspekter af at huse. Samtidig er den også valgt, fordi Danmark er i verdenseliten. Den danske almene boligsektor er - hævder mange - en af verdens bedste på det felt, man i andre lande kalder ’social housing’.

Udstillingen er åben for alle, og her er både noget til byggeri- eller planlægnings- og arkitekturnørden, til børnefamilien og til den, der er interesseret i samfund, kultur og historie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094