Kæmpe oprydning starter i dag
Giftdumping imellem klitterne i beskyttet naturområde ved den jyske vestkyst koster i dag og formentlig også mange år frem samfundet millioner til oprydning efter fortidens synder
Her besluttede stat og region i fællesskab i 2007 at gennemføre en oprensning for at forbedre forholdene for ophold på stranden og i klitterne. Der blev afsat 50 mio. kroner til at rydde op ned til en dybde på 3,5 meter under terræn i de værst forurenede af i alt seks giftgruber, hvorved godt 4.000 tons ildelugtende sand og slam i første fase blev afgravet fra grube 1 og 2 og transporteret til behandling i udlandet.
Men tilbage er der altså stadig fire gruber, hvor Grindstedværket fra 1956 til 1973 også hældte tonsvis af stærkt forurenet spildevand ud i det fine sand imellem klitterne midt i et af Vestkystens mest naturskønne områder i Varde Kommune noget der ved mange lejligheder er benævnt som en af Danmarks største miljøskandaler nogensinde, og som betyder, at der af helbredsmæssige grunde frarådes ophold i klitterne i området, ligesom der er et udstrakt badeforbud ved kysten ud for plantagen.
Det er nu yderligere to af disse seks gruber, 3 og 4, som fra i dag tages under behandling af Region Syddanmark, efter at et konsortium bestående af Rambøll og Cowi har foretaget gennemgribende undersøgelser og analyser af grubernes indhold. Undersøgelserne har blandt andet afsløret, at grube 3 og 4 formentlig er ligeså forurenede som de to første gruber. Begge gruber har hver et overfladeareal på omkring 1.000 kvm.
Bigbags scannes
Regionen har efter et EU-udbud og en prækvalifikationsrunde indgået kontrakt med Arkil A/S om oprensningen. Det var samme entreprenør, som under stor mediebevågenhed gennemførte afgravningen af grube 1 og 2 i 2008-09.
Arkils afdeling for Miljøteknik blev tildelt den ny opgave på baggrund af foreslået valg af metode, bemanding, sikkerheds- og miljøforanstaltninger samt pris.
Kontrakten denne gang lyder på godt 12 mio. kroner. og omfatter opgravning, transport og behandling af cirka 3.500 ton stærkt forurenet sand og slam.
Kim Rikard Jensen, projektchef i Arkil Miljøteknik og leder af oprensningen i Kærgård Plantage, forklarer til Licitationen Byggeriets Dagblad, hvordan den opgravede mængde sand og slam skal håndteres inden bortkørsel:
- Oprensningen vil foregå ved, at vi emballerer sand- og slamfraktionen i lufttætte bigbags ude i gruberne, inden den transporteres væk til videre behandling. Denne metode minimerer afdampningen af klorerede opløsningsmidler og andre let flygtige forureningskomponenter til atmosfæren og er derfor en gevinst for miljøet og for vore medarbejdere.
- Da der er meget stor forskel i behandlingsprisen for de to fraktioner - slam- og sandfraktionen og også fordi vore modtagere til at behandle fraktionerne har forskellige miljømæssige modtagerkrav, vil vi være meget omhyggelige med sorteringen. Vi tager en relativt nyudviklet scanner i brug - en XRF-scanner, som ved hjælp af røntgenstråler kan bestemme indholdet af tungmetaller i jorden med forholdsvis stor præcision. Det hjælper såvel entreprenør som miljøtilsyn til i stor grad at kunne udvælge, hvilke bigbags, der skal behandles i Holland, og hvilke der skal til behandling på Nord, det tidligere Kommunekemi i Nyborg. Der udføres i disse dage test af instrumentets nøjagtighed, ligesom det undersøges, om nøjagtigheden ændres, ved at målingen foretages ind igennem de store poser, fortæller Kim Rikard Jensen.
Effekt skal vurderes
Jørgen Fjeldsø Christensen, der er geolog og projektleder i Region Syddanmarks afdeling for Miljø og Råstoffer, fortæller om oprensningsprojektet:
- Det er ret væsentligt, at vi kan gå i gang nu, fordi grundvandsspejlet står lavt på denne tid af året. Det gør afgravningen lettere, og samtidig har det også den fordel, at lugtgenerne i de kolde måneder er mindre.
I afdelingen for Miljø og Råstoffer forventer man, at afgravningen vil fjerne cirka 30.000 kilo klorerede opløsningsmidler, 51.000 kilo kulbrinter samt en række andre giftige stoffer som kviksølv og cyanid. I modsætning til ved den første oprydning, da jorden blev henholdsvis kørt og sejlet til behandling i Holland og Tyskland, skal den forurenede jord denne gang behandles dels i Holland, dels på Nord i Nyborg. Gravearbejdet i plantagen forventes afsluttet til april 2015.
- Når man fra regionens side har valgt at prioritere afgravning af grube 3 og 4 i anden fase af oprensningen, er det fordi, vi her får fjernet mest mulig forurening for de begrænsede midler, der er til rådighed. Hermed har vi nemlig fået fjernet den forurening i plantagen, som med fordel kan graves væk, siger Jørgen Fjeldsø Christensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Myndighederne har dog for længst fastslået gennem grundige undersøgelser og analyser, at grundvandet i området er stærkt påvirket af nedsivningerne, og at en fuldstændig oprensning ned til 13 meter under terræn ifølge Licitationens oplysninger vil være en omfattende, omstændelig og bekostelig proces - et indgreb som vil kræve højteknologiske løsninger.
Her er der nævnt udgifter i størrelsesordenen ekstra 95 mio. kroner, hvilket langt overstiger regionens egen økonomiske formåen, for giftforureningen i Kærgaard Plantage er ikke den eneste af fortidens synder, som kræver opmærksomhed.