Horsens vil være dansk mester i praktikpladser
Ambitiøst initiativ skal sikre, at der er praktikpladser til alle unge på en erhvervsuddannelse
Horsens Kommune har i forvejen intensivt fokus på at skaffe de fornødne praktikpladser, men nu får indsatsen en tand mere. Det sker ved en storstilet praktikpladskampagne, der begynder til nytår og i første omgang skal køre i to år.
Målet er, at alle unge skal have mulighed for at få en praktikplads og dermed en erhvervsuddannelse.
Bag kampagnen står samarbejdsorganisationen Horsens Alliancen, der blev skabt sidste år af det lokale erhvervsliv, kommunen samt LO og DI.
Ud over de nævnte parter står også Dansk Byggeri, Håndværker- og Industriforeningen samt erhvervsskolen Learnmark bag det ambitiøse initaitiv.
- Vi oplever i disse år, at flere og flere unge engagerede mennesker drømmer om en erhvervsuddannelse. Det er derfor altafgørende, at der er nok praktikpladser, så de unge kan gennemføre uddannelsen. Vi er allerede godt i gang med arbejdet, men denne aftale skal yderligere forstærke indsatsen. Praktikpladskampagnen skal have fokus på at imødekomme erhvervslivets behov for lærlinge på kort og lang sigt. Og så skal aftalen desuden hæve det generelle uddannelsesniveau og styrke de erhvervsrettede uddannelser, så flere unge opnår erhvervskompetence på et højt fagligt og kvalificerende niveau, siger borgmester Peter Sørensen (S) i en pressemeddelelse.
Læreplads til alle
Den mest ambitiøse del af aftalen er, at der bliver oprettet det antal praktikpladser, der er behov for, og at alle unge på en erhvervsuddannelse får mulighed for en praktikplads.
Det er også aftalt, at Horsens Kommune i perioden ansætter yderligere 40 elever, og at kommunen iværksætter en styrket indsats, for at flere ledige - både faglærte og ufaglærte - finder beskæftigelse inden for industri, håndværk og i bygge- og anlægsbranchen.
Desuden skal samarbejdet med folkeskolen udbygges, så elever og lærere får større indsigt i erhvervsuddannelserne og fremtidige karrieremuligheder inden for de merkantile fag og håndværksfag.
Kommunen og Learnmark har samtidig forpligtet sig til at igangsætte en styrket indsats for at minimere frafaldet blandt de unge, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, ligesom parterne vil samarbejde om at sikre oprettelsen af de nødvendige EGU-praktikpladser.
Horsens Kommune har bevilget 500.000 kroner til kampagnen, der målrettes lokale virksomheder.
Af den seneste praktikpladsstatistik fra Undervisningsministeriet fremgår, at knap 11.800 unge i øjeblikket står uden praktikplads i en virksomhed. Heraf er 7.200 i skolepraktik.