23948sdkhjf

Byggeriet dybt skuffet over finanslov

Samstemmende efterlyser byggeriets arbejdsgivere initiativer, der skaber vækst og beskæftigelse
Arbejdsgiverorganisationerne i byggeriet er over en bred kam svært skuffede over finansloven for 2013 og ikke mindst de manglende initiativer til at skabe vækst og beskæftigelse. Derimod kan fagbevægelsen finde positive elementer og job i grøn omstilling.

Der udtrykkes i arbejdsgivernes kommentarer samstemmende skuffelse over, at regeringen både fjerner BoligJobordningen med udgangen af 2012 og skrotter den ellers varslede grønne tilskudspulje.

Dansk Byggeri mener, at regeringen dermed reelt smider 5.000 job på porten fra nytår.

- Her havde vi job i hånden, en populær ordning, der nød bred anerkendelse - senest fra vismændene - som effektivt middel til at skabe jobs gennem blandt andet energiforbedringer af danskernes boliger. Det er nu en realitet, at ordningen ophører fra nytår, og det beklager vi meget, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

I det hele taget savner Dansk Byggeri fortsat prioritering af jobs og lærepladser. BoligJobordningen gav jobs, praktikpladspræmier betød lærepladser.

- Nu er den ene ordning død, og den anden halveret i værdi, siger han.

Regering løber fra løfte

Tekniq kalder det direkte skadeligt for væksten, når regeringen både fjerner den jobskabende BoligJobordning med udgangen af 2012 og endeligt begraver den grønne tilskudspulje.

– Det undrer især, fordi regeringen havde lovet danskerne den grønne tilskudspulje som en erstatning for BoligJobordningen. Det var en del af regeringsgrundlaget og regeringens energipolitiske udspil. Nu er regeringen løbet fra en ordning, der ville skabe vækst og sikre fortsat grøn udvikling – to erklærede mål for regeringen, som ikke bliver efterlevet i praksis, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Tonen er ikke mere forsonlig hos landets malermestre.

- Hvordan kan man på den ene side opfordre virksomhederne til at skaffe akutjob og praktikpladser, når man samtidig fjerner grundlaget for tusindvis af job. Nye afgifter på arbejdsskadeforsikringer og højere personskatter er ihvertfald ikke det, der skaber vækst i Danmark fremover, siger Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre.

En krigserklæring

Dansk Håndværk kalder finanslovsaftalen for en krigserklæring mod de små og mellemstore virksomheder i byggeriet.

- Det er et alt for godt eksempel på, hvor langt der er fra de bonede gulve på Christiansborg og ud i virkelighedens verden, hvor de mindre byggevirksomheder hver eneste dag kæmper en hård kamp for at overleve, fordi staten, regionerne og kommunerne ikke har sikret, at bygge- og anlægsarbejder udføres på danske vilkår, siger direktør Erik Møbius.

Hvor er kickstarten

Trælasthandlerunionens direktør Palle Thomsen har svært ved at se den kick-start af økonomien, som regeringen lovede danskerne i regeringsgrundlaget.

- Finansloven for 2013 har heller ikke meget perspektiv, og byggeriet vil uden tvivl få det svært 2013, siger han.

Derimod mener lønmodtagerne i BAT-kartellet, at byggebranchen har en vigtig rolle i forbindelse med finanslovsaftalens elementer om udvikling af nye grønne teknologier, grøn omstilling og penge til flere energirenoveringsprojekter.

- Energirenovering i den offentlige sektor vil blive afgørende for aktiviteten i byggebranchen og kan være det skub, som branchen skal bruge for at vende skuden, hedder det i en kommentar fra BAT.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078