23948sdkhjf

Kommuner tøver med at bruge lånetilbud

Trods nye lånemuligheder tøver landets store kommuner med at bruge af egne kasser til almene boliger
Den nye Boligaftale giver med finanslovaftalen som rygdækning mulighed for, at kommuner med en forventet vækst af befolkningstallet på 10.000 inden 2025 kan yde lån på samlet set en halv mia. kroner til at bygge almene boliger. Vel at mærke på dyre byggegrunde.

De 500 mio. kroner er fordelt med 300 mio. til København, 90 til Aarhus, 40 til Frederiksberg og Odense, mens 30 mio. kroner er øremærket Aalborg.

I Aarhus venter kommunen imidlertid fortsat på at danne sig et overblik, før politikerne lader pengene springe:

- Vi bør nok ikke tære på kommunekassens likviditet, og især ikke før det endelig lovarbejde er helt færdigt, siger teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S) til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han fremhæver i stedet den såkaldte anden delaftale i finansloven, der gør det muligt for kommunerne at stille krav om at 25 procent af boligerne i nye boligområder skal være almene.

- Det kan dog kun ske ved en ny lokalplan og vi har gennem længere tid lobby’et for, at planloven kan give os de muligheder, siger han.

Kristian Würtz understreger, at Aarhus Kommune allerede har succes med at skabe mangfoldighed og stræber efter et fornuftigt antal billige boliger hver gang, der sker nyudvikling, som for eksempel på den gamle containerhavn, i det tidligere erhvervsområde ved Søren Frichs Vej og på byens gamle hospitalsgrunde.

- Det er godt, at lånemuligheden er der, men jeg har endnu ikke overblik over, i hvilket omfang, vi kommer til at benytte den. Aarhus Kommune har en god likviditet og alt andet lige vil det kræve et kassetræk. Det er en beslutning, der venter forude. Lige nu skal vi analysere, hvor og hvordan vi kan have gavn af at introducere almene boliger, siger Kristian Würtz.

Heller ikke i de andre byer, som lånemuligheden er tiltænkt, er der, ifølge Ugebrevet A4, udpræget begejstring:

- Det er ikke os, der har presset på for det her eller lavet lobbyarbejde på Christiansborg, siger Hans Henrik Henriksen (S), rådmand for by og landskab i Aalborg Kommune, til A4.

Boliger på vej

I København er der, som Licitationen skrev forleden, anderledes begejstring.

Og det kan allerede mærkes flere steder.

Carlsberg Byen opfører for eksempel 32 mindre lejligheder i størrelsen fra 47 til 68 kvm. Lejlighederne er de første af op til 600 mindre boliger i bydelen.

- Mangfoldighed er et vigtigt nøgleord i hele udviklingen af Carlsberg Byen som en ny og attraktiv bydel i København. Det afspejler sig også i variationen af boligformer, der skal tiltrække mange forskellige typer beboere, blandt andet par med eller uden børn, singler og ældre, siger Jens Nyhus, adm. direktør i udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S.

Maksimal sikkerhed

- Regeringen, SF og Enhedslisten vil have flere boliger, og det er et mål, vi alle i bygge- og ejendomsbranchen støtter, siger Tony Christrup, landsformand for Byggesocietetet.

Han tilføjer, at branchen har stor respekt for diversitet i sammensætningen af boligformer.

- Men det er et forslag, der stille store krav til dialog om vilkårene for lovforslaget. Det er vigtigt for alle i branchen, at der skabes maksimal sikkerhed om vilkårene, så lysten til at investere i alle boligformer fastholdes, siger Christrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094