Struktørfag har fremgang
Mens der indgås færre uddannelsesaftaler i alle andre byggefag, oplever struktørfaget fremgang i antallet af aftaler
I årets første fem måneder er der indgået 155 uddannelsesaftaler til struktøruddannelsen mod 117 efter fem måneder i fjor. Det svarer til en fremgang på 32 procent eller næsten en tredjedel. Til sammenligning er der i alle byggefagsuddannelser under ét sket et fald på godt otte procent.
- Det afspejler, at det er ikke mindst anlægsområdet, der har gang i aktiviteten, at anlægsstruktørerne går frem. Derfor handler det meget om at inspirere de unge til at søge derhen, hvor vi ved der er gang i aktiviteterne og hvor vi kan se, at der bliver behov for arbejdskraften, siger Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri.
- Der gøres en stor indsats fra mange sider for at synliggøre struktørfaget og fortælle om mulighederne, og UU-centrene har således langt mere fokus på struktøruddannelsen i dag end for få år siden. Der ligger en dog en udfordring i at få de unge at køre lidt længere, fordi det ikke er alle skoler, der udbyder struktøruddannelsen, siger han.
Murerne hårdt ramt
Indtil udgangen af maj er der indgået i alt 2.607 uddannelsesaftaler inden for byggefagene inklusive elektrikeruddannelsen.
Det er et fald på 214 aftaler eller godt otte procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Hårdest ramt er mureruddannelsen med 22 procent færre uddannelsesaftaler.
- Nedgangen er jo udtryk for, at der er for lidt at lave i branchen. Beskæftigelsen i branchen er lav, virksomhederne har skåret voldsomt i antallet af ansatte, og det siger næsten sig selv, at det også betyder, at de har færre lærlinge. Der er fortsat stor usikkerhed i branchen med undtagelse af anlægsområdet, og det gør også, at mange tænker sig om mere end to gange, inden de forpligter sig til et langt uddannelsesforløb, siger Jesper Juul Sørensen.
Bibeholde unge
Han noterer, at skolepraktik og korte uddannelsesaftaler kan være med til at bibeholde de fleste unge i deres uddannelser.
- Men vi skal ikke glemme, at byggefagene trækker omkring 20 procent af alle lærlinge på erhvervsskolerne, mens bygge- og anlægsbranchen kun har omkring syv procent af den totale arbejdsstyrke. Vi tager dermed med andre ord vores del af arbejdet med at uddanne fremtidens arbejdskraft, siger uddannelseschef Jesper Juul Sørensen.