23948sdkhjf

Regeringen klar med gymnasieudspil

Står det til regeringen skal karakterkravet for at blive optaget på landets gymnasier fremover være det samme som på erhvervsuddannelserne, og så skal flere have matematik på B-niveau
Gymnasieelevernes faglige niveau skal styrkes, og så skal der indføres samme adgangskrav til de gymnasiale uddannelser som dem på erhvervsuddannelserne.

Det lægger regeringen op til med et nyt udspil til, hvordan fremtidens gymnasiale uddannelser skal se ud. Formålet med reformen er, at gymnasierne - stx, hhx, htx og hf - skal klæde de unge bedre på til at tage en videregående uddannelse. Udspillet, der bærer titlen “Gymnasier til fremtiden", skal også sikre, at færre unge har behov for at tage supplerende fag, inden de fortsætter i uddannelsessystemet.

Mere matematik

Blandt initiativerne er en styrkelse af gymnasieelevernes matematiske kvalifikationer. Flere elever på stx og hhx skal for fremtiden have matematik på mindst B-niveau. Stx-elever skal desuden have et naturvidenskabeligt fag på mindst B-niveau, blandt andet for at forbedre deres videreuddannelsesmuligheder. Står det til regeringen skal hovedparten af elevernes på stx for fremtiden også have mindst et naturvidenskabeligt fag på B-niveau.

- Der er i dag mange, der dumper i matematik, så noget af det, vi kommer til at kigge på i forbindelse med det her gymnasieudspil, er, hvordan vi kan højne fagligheden i matematik og naturvidenskab, for den skal forbedres. Vi vil også give mere tid til samarbejdet mellem lærere og elever. Sammen med et styrket grundforløb vil den øgede feedback hjælpe eleverne til en god start i gymnasiet, sagde undervisningsminister Christine Antorini (S), da udspillet blev præsenteret i går.

200 retninger

Som led i udspillet skal antallet af studieretninger sænkes markant. I dag er der mere end 200 studieretninger bare på stx. Med regeringens forslag reduceres antallet af studieretninger til cirka 90 på stx. Regeringen foreslår desuden, at unge ligesom på erhvervsuddannelserne fremover skal have et gennemsnit på mindst 02 i henholdsvis dansk og matematik ved prøverne i 9. eller 10. klasse for at blive optaget direkte på en gymnasial uddannelse.

Det skal ske for at gøre op med den opfattelse af gymnasierne som mere prestigefyldte end erhvervsuddannelserne, forsikrede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i går på pressemødet:

- Det handler ikke om, at vi vil holde unge ude af de gymnasiale uddannelser. Vi ønsker, at unge skal tage en ungdomsuddannelse, og vi ønsker at sende det signal til dem, at der ikke er nogle ungdomsuddannelser, der er finere end andre. Det er derfor, det er vigtigt, at der ikke er forskel på de krav vi stiller for at blive optaget.

Med udspillet vil regeringen også nedsætte et udvalg, som skal udarbejde et forslag til, hvordan hf-uddannelsen fremtidssikres. Udvalget skal blandt andet se på muligheden for at indføre spor rettet mod henholdsvis universitetsuddannelserne og erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser samt muligheden for at indføre standpunktskarakter og prøveudtræk.

En videreførelse

Udspillet bygger videre på den reform af de gymnasiale uddannelser, der blev gennemført i 2005. Regeringen har indkaldt partierne i gymnasieforligskredsen til forhandlinger. Gymnasieforligskredsen består af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Enhedslisten og Liberal Alliance vil også blive inviteret til forhandlingerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11