23948sdkhjf

Nørdeklubbens elever trækker resten med op

På EUC Nord i Hjørring bliver elever frivilligt på skolen om aftenen for at nørde med deres fag. Det er med til at få stoltheden tilbage, mener underviser. Danske Erhvervsskoler ønsker mere fokus på talent
Den 21-årige Mie Frøkjær Nielsen er ved at uddanne sig til maler på EUC Nord i Hjørring.

På skolen er hun en af nørderne - i ordets mest positive, arbejdsomme og målrettede forstand.

To gange om måneden bruger hun nemlig sin aften på skolen, med en lærer og ni andre elever og er dermed en del af skolens såkaldte nørdeklub, der er en slags talentforløb for særligt håndplukkede elever, der gerne vil være gode til deres fag. Der er ingen krav til, hvad man må lave i nørdeklubben - kun at det faglige niveau skal være højt.

- Jeg ser altid helt vildt frem til aftenerne på skolen, som er et fedt højdepunkt. Jeg går op i at lave et godt stykke håndværk. I nørdeklubben får jeg tid til at prøve mine idéer af og få fif fra de andre. Vi har et godt fællesskab, og jeg har fået øjnene op for de muligheder, der er inden for faget, siger Mie Frøkjær Nielsen, der har brugt tiden i nørdeklubben på at male en kubistisk og farverig elefant på en træplade.

Breder sig

Det var malerne i Hjørring, der startede med at have en nørdeklub, men nu har det bredt sig til først tømrerne, og for et par måneders siden begyndte murerne også at nørde løs om aftenen.

Det er en måde, at få stoltheden tilbage i håndværksfagene, fortæller faglærer i malerafdelingen Helle Trudslev.

- For mig som lærer er det noget særligt, at mødes med nørdeklubben. De er en del af den talenpulje, som vi skal gøre noget mere ved. Da vi startede nørdeklubben, troede jeg, at der ville være en hyggeaften, men eleverne gik meget seriøst til arbejdet, og de havde dårligt tid til at spise deres aftensmad. Det får mig til at sprutte af stolthed. Man kan sige, at det er blevet populært at være dygtig, siger hun.

Helle Trudslev mener, at tiden nu er kommet til også at have fokus på talenterne.

- Vi har længe haft fokus på de svage elever, og hvordan vi kan hjælpe dem videre. Nu er tiden kommet til også at have fokus på talenterne. Vi kan se, hvordan de unge talenter får en helt anden selvtillid, og når de efterfølgende møder ind på de ordinære undervisningsforløb, vil de noget mere og trækker dermed de andre elever med op, siger hun.

Styrket image

Direktør i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, er enig i, at der skal mere fokus på, at udvikle de fagligt dygtige elever.

- Det er vigtigt, at vi sætter fokus på talent, for det styrker uddannelsernes image, skaber godt håndværk og får den faglige stolthed tilbage. Det fokus, der har været på de svage elever har taget energi ud af skolerne. Med et fokus på talent, kan vi trække flere elever med op og løfte det samlede niveau i undervisningen. Vi vil derfor gerne være med til at presse på, for at der bliver sat fokus på det her, siger han.

Fra Håndværksrådet er det “super opbakning" til Hjørring fra chefkonsulent Heike Hoffmann.

- Vi skal holde fast i, at erhvervsskolerne også er for dem, der er fag-fagligt dygtige. Det er ikke alle, der gerne vil læse videre. Nogle vil gerne være dygtige til det fag, de uddanner sig indenfor. Derfor er en nørdeklub en super god ide og et sted, der skal sættes ressourcer ind. Det er til gavn for branchen, da de unge fra nørdeklubberne senere skal bruges til at uddanne lærlinge og på den måde sikre, at vi har et højt fagligt niveau, siger hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094