Solen har gjort kælderen behagelig
En luftsolfanger har fjernet fugten og gjort aktivitetscenter til at behageligt sted at være
Sådan lyder det fra Poul Erik Poulsen, teknisk servicemedarbejder i Horsens Kommune.
Beskrivelsen gælder kælderen i Sundhedscenter Søndergården i Brædstrup med plejeboliger og aktivitetscenter. Og forvandlingen kan man takke solen for. Solen sørger for frisk tør luft.
I kælderen under sundhedscentret ligger blandt andet aktivitetscenter med keramikværksted, sløjdlokale og værksted til arbejde med glas samt omklædningsrum, lokaler til opmagasinering og vaskeri.
- De kitler, som beboere og brugere anvender i forbindelse med især keramikarbejdet, lugtede tidligere simpelthen fælt af gammelt hengemt tøj og var ikke rare at få på. Nu lugter de ikke brugt. Det er et enormt fremskridt, siger Poul Erik Poulsen.
- Det er blevet en helt anden verden. Det er dejligt at komme herned. Man får ikke længere den fornemmelse at gå ned i en halvmuggen kælder. Det hører jeg jævnligt fra brugerne, siger han.
Driften er gratis
Forandringen er sket for godt et år siden, da Søndergården fik installeret luftsolfangere. Problemløseren består af et lukket panel, en solcelle og en ventilator. Solen aktiverer solcellen, der driver ventilatoren. Solluftfangeren suger frisk tør luft ind i panelet, opvarmer den og blæser den ind i bygningen, hvorved der sker en ventilering og affugtning af bygningen.
Det er den danske virksomhed Solar Venti, der har udviklet og patenteret luftsolfangeren og installeret den på Søndergården. Der er tale om i alt otte solfangere, idet kælderen er delt op i to afdelinger.
På Søndergården er der etableret to udsugningsanlæg, der drives af elektricitet.
- Og el til udsugningen er så at sige hele driftsudgiften, idet solen jo genererer energien til selve luftsolfangeren, der er vedligeholdelsesfri og dermed gratis, når man først har investeret. Det er særdeles nemt, siger Poul Erik Poulsen.
Selv i en lang og mørk november uden megen sol, har man haft glæde af anlægget.
- For det første skal der kun lidt sol til for at ventilatoren går i gang, for det andet er kælderen godt isoleret og holder fint på varmen, siger han.
Primært private kunder
SolarVentis adm. direktør, Michael Jungsvig, oplyser, at virksomheden indtil videre kun har få kunder blandt offentlige bygningsejere. Produktet er primært solgt til private til brug til affugtnig af kældre eller til fritidshuse. Inden for det seneste år er der installeret luftsolfanger i enkelte boligforeninger.
Boligforeningen Jellerød Parken i Kokkedal har således installeret luftsolfangere på 40 boliger, der tidligere led af fugt i kældre og krybekældre.
Ejendomsinspektør Peter Christiansen var ikke ansat i bebyggelsen, inden luftsolfangerne blev opsat sidste år. Han kan derfor ikke give en før-og-nu beskrivelse.
- Men tilbagemeldingerne fra beboerne er positive. Det har bestemt haft en effekt, at der er kommet ventilation og frisk luft til kældrene, siger han.
Beboerne er blandt andet glade for, at kulden ved gulvet er fjernet.
Fokus flyttes
SolarVenti har siden 1990erne arbejdet intenst med at udvikle, producere og sælge luftsolfangere. Virksomheden, der har modtaget både gazellepris og miljøpriser, har med sine patenterede produkter primært haft fokus på fritidshuse, men på det seneste er produkterne også målrettet mod det professionelle marked.
- Vi håber naturligvis, at solstrålehistorier som den fra Søndergården i Brædstrup vil inspirere andre offentlige og professionelle bygningsejere med samme problemer, siger Michael Jungsvig.