Find flere penge til skolerenoveringer
Indeklimaet i folkeskolerne er blevet ringere end tidligere, viser en ny undersøgelse fra DTU. Dansk Byggeri bakker op om anbefalinger fra rådgivervirksomheden Rambøll, der påpeger at kommunerne skal mere til lommerne
Mange kommuner9 har i de senere år søgt at stoppe et massivt forfald på skolerne, og der er investeret mange penge, så det store efterslæb på vedligeholdelse kan indhentes.
Spørgsmålet er, om det går hurtigt nok.
Ifølge Dansk Byggeri er det på tide at tage endnu et skridt op af stigen og forbedre indeklimaet - ikke mindst i forhold til de lange skoledage - som kan være op til 35 timer, hvad de ældste elever i folkeskolen har om ugen med den nye skolereform.
- Så lang tid med bøgerne kræver sin dreng og sin pige. Men ikke mindst kræver det sin bygning. Og her har vi problemet. Mange af landets folkeskoler er ikke indrettet til de lange dage, og indeklimaet er kun blevet ringere på landsbasis de seneste år. Dårlig ventilation og udluftning i klasseværelserne betyder, at eleverne hurtigere end tidligere mister pusten, siger Lasse Vollesen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Et tilbagefald
Dansk Byggeri vurderer, at det vil koste i omegnen af fem mia. kroner at opnå en tilfredsstillende forbedring af skolernes indeklima.
Og det haster tilsyneladende: En netop offentliggjort undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) viser, at eleverne nu sidder i klasselokaler med endnu mere CO2 i forhold til sidste undersøgelse fra 2009. Hele 60 procent af folkeskoleeleverne er i dag generet af mangel på frisk luft, hvor tallet for fem år siden var på 56 procent. De tilsvarende tal for Sverige og Norge er 16 procent og 21 procent.
- Mange kommuner har retfærdighedsvis været i gang med at renovere skolerne. Flere har også bygget nye. Men tallene i den nye undersøgelse taler ikke desto mindre deres tydelige sprog, og værst står det til i Region Sjælland, hvor næsten to ud af tre elever hiver efter vejret, siger chefkonsulenten, som over for Licitationen - Byggeriets Dagblad kalder det foruroligende" at udviklingen på indeklimaområdet tilsyneladende går den forkerte vej.
Skidt for indlæring
- Og det er ærgerligt, fordi eksempler med for eksempel mekanisk ventilation har vist sig effektive, men naturligvis også dyrere end at åbne vinduerne mellem undervisningsforløbene. Vi ved fra blandt andet DTU-undersøgelsen, at det halter i Danmark i forhold til for eksempel Sverige og Norge. Derfor skal der flere midler til. Og de tilbagemeldinger, vi får fra kommunerne fortæller, at det halter netop her, siger Lasse Vollesen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
DTU vurderer, at dårlig udluftning og dermed høj koncentration af CO2 har betydning for indlæring og fortæller, at bedre udluftning svarende til niveauet i Sverige vil forbedre elevernes testresultater i forhold til læsning, tekstforståelse og matematik med 10 point i OECDs PISA-undersøgelse.
Sæt tempoet i vejret
Rådgivervirksomheden Rambøll har tidligere beregnet, hvad der skal til for at renovere skolerne i det tempo, de forfalder. Konklusionen var, at kommunerne ikke griber dybt nok i lommerne, når folkeskolerne skal istandsættes.
- Det er både ærgerligt og uforståeligt. I dag findes der faktisk automatiske vinduer og mekaniske ventilationssystemer, der effektivt kan afhjælpe problemerne. Derfor opfordrer vi til, at renoveringstempoet af skolerne sættes yderligere op. For med de seneste undersøgelser fra DTU kan der ikke være tvivl om, at regningen i fremtiden blot bliver endnu større. Og folkeskolereformen giver jo kun mening, hvis også rammerne til den er på plads, siger Lasse Vollesen.