23948sdkhjf

Bedre Bundlinje – brug krisen fornuftigt

"Spild aldrig en god krise", lyder det i amerikansk politik, og det er på mange måder et rigtig fornuftigt mantra. For når krisen kradser og rammer bundlinjen, er det om ikke andet et påbud om at se indad og effektivisere virksomheden. Ikke kun for at overleve krisen, men også for at blive bedre rustet til den stadig hårdere konkurrence fra udenlandske aktører.

Derfor har Dansk Byggeri sat produktivitet og effektivitet på dagsorden med projektet "Bedre Bundlinje". I projektforløbet har vi præsenteret vores medlemmer for 12 konkrete bud på, hvordan byggeerhvervets små og mellemstore virksomheder kan styrke deres effektivitet og på den måde blive mere konkurrencedygtige og skabe bedre indtjening.

Det er ikke 12 tænkte eksempler, men netop eksempler fundet blandt virksomheder, som har gjort en målrettet indsats for at forbedre produktiviteten og har dokumenteret effekten. Eksemplerne spænder lige fra indførelse af ny teknologi, til målrettet økonomistyring og prioritering af kunder og opgaver til involvering af medarbejderne i driften af virksomhedens opgaveløsning.

I løbet af projektforløbet har vi fået mange henvendelser fra virksomheder, der vil gøre det bedre. En af henvendelserne vil jeg gerne gengive. Det er fra en hverdag i en servicepræget byggevirksomhed:

"Service-montør John Doe ankommer i firmaets bil på firmaets adresse klokken 6.58. Lidt snak med kollegaer, kaffe, toiletbesøg, arbejdsseddel udleveres, bil pakkes og man ankommer ved kunden mellem klokken 8.15 og 8.30. Materialer og værktøj bæres ind og kl. 9.00 til 9.15 kaffepause i bilen. Klokken 9.15 til 11.50 arbejdes der seriøst for så at trille ud og finde en madpakke.

Klokken 12.30 påbegyndes arbejdet igen for at slutte senest klokken 14.30 for John Doe skal være på firmaets adresse senest klokken 15.00. Kunden oplever max. fem timers effektiv produktion og skal betale for 7,5 - 8 timer. Her ud over betaler kunden selvfølgelig også for en servicebil"

Om eksemplet er repræsentativt eller ej kan diskuteres, men faktum er, at den danske byggeindustri halter bagefter andre industrier og lande, når det gælder produktivitet. I hvert fald anskueliggør eksemplet, at virksomheder, der leverer fem effektive timers produktion, skal være særdeles produktive for at konkurrere på det nuværende marked. Man kunne med rette spørge, om vi kan planlægge vores arbejdsdag på en anden og mere effektiv måde? Driver vi effektiv ledelse? Har vi helt forstået markeds- og konkurrencevilkårene?

Jeg vil ikke give svaret, men blot lade den lille beskrivelse fra en hverdag i byggeriet stå. Måske til inspiration for ledelsesmæssige overvejelser. Kan vi ikke gøre det bare lidt bedre? Jo, brug krisen fornuftigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094