Malerne opgiver at arbejde på akkord
Malerforbundets afgående formand mener, at voldsom tilbagegang for den opmålte akkord skyldes et korstog fra arbejdsgiverside
Ansvaret kan lægges på arbejdsgiverne. Det mener Malerforbundets afgående formand Jørn Erik Nielsen.
- Vores arbejdsgivere har tilsyneladende indledt et korstog mod den opmålte akkord, og det er mere reglen end undtagelsen, at mestrene afskediger eller truer med at afskedige svendene, hvis de begynder at snakke akkord og opmåling, sagde formanden i sin beretning på forbundets kongres, der indledtes lørdag i Aalborg.
Jørn Erik Nielsen gjorde i sin beretning opmærksom på, at teksten i overenskomsten siger, at svendene selv bestemmer, om de vil arbejde på akkord.
- Men virkeligheden er en anden. Enten vil man ikke, eller også tør man ikke tage opgøret med mesteren om akkordretten. Uanset om årsagen er den ene eller anden, er det på tide, at vi tager medlemmerne alvorligt på dette område. Som jeg ser det, har medlemmerne og deres arbejdsgivere valgt den opmålte akkord fra, sagde han.
Få kan se lyset
Forbundsformanden oplyste, at en henvendelse fra Danske Malermestre om i fællesskab at slå et slag for akkord havde givet anledning til optimisme.
- Intentionerne manglede ikke. Vi har haft artikler i vores respektive fagblade om firmaer, der bruger akkorden, og hvor hverken mester eller svend kunne se noget negativt i det. Alle følte ansvar for eget arbejde, og både svende og mester fik en bedre indtjening, end da det hed timeløn. Dette burde få alle til at se lyset, men Danske Malermestre har ikke formået at finde mere end et firma, der ville være med. Dette firma er i den spæde opstart af processen, og det lover godt. Vi har opgivet at få organisationen Danske Malermestre til at gå helhjertet ind i problemet med den faldende akkord, og valgt at bruge kræfterne lokalt. Der findes stadig reelle firmaer og lokale oldermænd, der vil være med. Det er lokale aktiviteter, som vi venter os en del af, men som er i en opstartsfase, sagde Jørn Erik Nielsen.
Han gav udtryk for, at Danske Malermestre kun er interesseret i prislisten som et kalkulationsværktøj og ikke i lønsystemet. Derfor opfordrede han til at overveje, om forbundet skal blive ved med at bruge ressourcer på prislisten.
Social dumping og konsekvenserne af de seneste års krise fulgte også meget i beretningen. Formanden kunne således konstatere, at branchen har mistet 4.000 job, siden krisen satte ind. Det har givet medlemsnedgang - både til de gule forretninger" og som følge af mistede dagpenge.
Malerforbundet har 10.800 medlemmer.